Serendip, My Sri Lankan Kitchen


Peter Kuruvita


[Ιανoυάριος 2015]


Το Serendip είναι μια παράφραση του Serendib, της παλιάς αραβικής ονομασίας της νήσου Σρι Λάνκα. Το σημερινό όνομα της πρώην Κεϋλάνης σημαίνει κατά κυριολεξία «Ευλογημένο Νησί» και αλήθεια, πρόκειται για έναν γόνιμο, πανέμορφο τόπο που διατηρεί τη φυσιογνωμία του αναλλοίωτη, παρά την ταραχώδη του διαδρομή στην ιστορία και τη συστηματική εκμετάλλευση των πλούσιων φυσικών του πόρων. Την ομορφιά αυτή ο Peter Kuruvita κατάφερε να την κλειδώσει στις σελίδες του βιβλίου του, που, γεμάτο με εικόνες των τόπων και των ανθρώπων, της τροφής και των ηθών τους, γίνεται τόσο ζωντανό, ώστε σχεδόν οσφραίνεται κανείς την υγρασία του τροπικού δάσους, τη σκόνη του δρόμου ή το φρεσκομαγειρεμένο κάρυ στην κατσαρόλα που αχνίζει, παρασύροντας τον αναγνώστη σε ένα νοερό ταξίδι και κάνοντας τον να ξεχάσει την κουζίνα του. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως το Serendip είναι ένα ακόμα τυπικό δείγμα βιβλίου μεταξύ ταξιδιωτικού και γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όμως είναι ένα έργο τόσο προσωπικό που δεν του πρέπει κατηγοριοποίηση. Πρόκειται για ένα γοητευτικό οδοιπορικό στη ζωή του Kuruvita στην πατρίδα του ειπωμένη από τον ίδιο με συγκίνηση, μέσα από την οποία μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου και παράλληλα τις γεύσεις της Σρι Λάνκα, που έχει μια από τις πιο καυτερές κουζίνες της Ανατολής και μυριάδες παραλλαγές των παραδοσιακών πιάτων από χωριό σε χωριό. Όπως και στις γειτονικές της χώρες, πρωταγωνιστές της κουζίνας είναι μεν το ρύζι και το κάρυ, όμως τα πιάτα της Σρι Λάνκα χαρακτηρίζονται από τα φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, τα εξωτικά φρούτα, τα κάσιους, την κανέλλα και άλλες έξοχες πρώτες ύλες που παράγονται εκεί εν αφθονία, διαμορφώνοντας την ιδιαίτερη γαστρονομία της. Φυσικά, σε αυτό το βιβλίο οι συνταγές δεν θα μπορούσαν να ακολουθούν την παραδοσιακή κατάτμηση της ύλης ενός βιβλίου μαγειρικής. Ο συγγραφέας μετά την κατάστρωση ενός πολύ καλού οδηγού για την παρασκευή αφενός του καλού κάρυ και αφετέρου του τέλεια βρασμένου ρυζιού, ενσωματώνει τις συνταγές του σε κεφάλαια που ακολουθούν την αφηγηματική ροή κι έτσι, μετά τις απαραίτητες συστάσεις με την οικογένειά του, περνάμε στην κουζίνα της γιαγιάς του για να φτάσουμε στο φαγητό του δρόμου και στα τοπικά φεστιβάλ. Απλά και ακριβώς δοσμένες, οι συνταγές μοιάζουν όλες εύκολες. Αλλά και να μην είναι, οι φωτογραφίες τους είναι τόσο προκλητικές, που ανοίγουν την όρεξη για καυτερό από τη Σρι Λάνκα και πειραματισμούς στην κουζίνα. Νομίζουμε ότι ο Peter Kuruvita βρήκε τον καλύτερο τρόπο να διαδώσει τη γαστρονομία της πατρίδας του στον κόσμο.