RARE BITS, Unusual Origins of Popular Recipes


Patricia Bunning Stevens


[Φεβρουάριος 2012]


Η Stevens αγαπά τη μαγειρική όσο αγαπά το κύριο αντικείμενό της, την ιστορία. Και αυτό φαίνεται από τη σταχυολόγηση των συνταγών και την μακρά βιβλιογραφία, αλλά κυρίως από ένα στυλ γραφής τόσο αβίαστο και ψύχραιμο, που καταφέρνει να συρρικνώνει το χρόνο, καθώς ο αναγνώστης περνά από σελίδα σε σελίδα. Το “Rare Bits”, εκτείνεται σε πέντε κεφάλαια που εκπροσωπούν τις βασικότερες διατροφικές ομάδες, από το ψωμί μέχρι το ποτό.

Η συγγραφέας επιλέγει μεταξύ των πιο διαδεδομένων κλασικών συνταγών του δυτικού κόσμου και αναζητεί την απαρχή τους, το ταξίδι τους στο χρόνο και στους διάφορους τόπους, τις μεταβολές και το πολιτισμικό τους υπόβαθρο, από την ετυμολογία τους, μέχρι την πιο μοντέρνα εκτέλεσή τους. Δεν πρόκειται για κάποιο αυστηρό, ακαδημαϊκό, ιστορικό πόνημα, όμως η Stevens πετυχαίνει σαν καλή ιστορικός την απομυθοποίηση της κυρίαρχης ανεκδοτολογίας που αναπτύχθηκε ανά τους αιώνες γύρω από τα διαδεδομένα πιάτα και ταυτόχρονα καταφέρνει να μιλήσει για το ίδιο το φαγητό με τον ενθουσιασμό ενός πραγματικού λάτρη της κουζίνας.

Οι συνταγές που συγκεντρώνει είναι πράγματι “σπάνια κομμάτια”, όμως δεν παρουσιάζονται τόσο για να εκτελεστούν, όσο για να καταγραφούν και να γίνουν αφορμή για αφήγηση και πολύτιμο αρχείο της βιβλιοθήκης. Ένας πραγματικά ενδιαφέρων τρόπος για να αναγνώσει κανείς τα πολιτισμικά ορόσημα του δυτικού κόσμου.
 
Caesar Salad
Η σαλάτα του Καίσαρα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα. Φτιάχτηκε για πρώτη φορά μια ζεστή επέτειο της 4ης Ιουλίου, το 1924. Ο τόπος ήταν η Τιχουάνα του Μεξικό και ο εμπνευστής της ένας Ιταλός μετανάστης, ο Caesar Cardini. Το Caesar’s Hotel ήταν ένα πολύ κομψό μέρος για την μικρή παραμεθόρια πόλη απέναντι από το Σαν Ντιέγο. Η ποτοαπαγόρευση είχε αποθαρρύνει τη νυχτερινή ζωή της Καλιφόρνια και το να ξεγλιστρά κανείς απέναντι, περνώντας τα σύνορα του Μεξικό, για να τζογάρει, να καταναλώσει αλκοόλ και να δειπνήσει με στυλ ήταν από τις δημοφιλείς ασχολίες της εποχής. Ο ξενοδόχος Cardini συνήθιζε να φτιάχνει τη σαλάτα επί τόπου στο τραπέζι. Όμως δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία της επιτυχίας της –η μείξη των γεύσεων ήταν συναρπαστική, πρωτόγνωρη και νοστιμότατη. Η Σαλάτα του Καίσαρα γρήγορα υιοθετήθηκε από έναν μεγάλο αριθμό γνωστών εστιατορίων της Καλιφόρνια και σήμερα, χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης, παρόλο που, ακόμα, καλά κρατούν οι διαφωνίες για τα αυθεντικά της υλικά. Πάντως, σύμφωνα με τη Rosa, την κόρη του Caesar Cardini, στην πιο κοντινή αναπαραγωγή της αυθεντικής, όπως μας μεταφέρεται από την Julia Child, περιέχεται σχεδόν ωμό αυγό, σκόρδο και παρμεζάνα, αλλά όχι κοτόπουλο.