Mastering Simplicity, A life in the kitchen


Christian Delouvrier


[Ιούλιος 2012]


Ο πολυβραβευμένος γάλλος chef, δε διστάζει να ομολογήσει την υπεροχή της γαλλικής κουζίνας έναντι των υπόλοιπων. Και είναι αλήθεια ότι καμία άλλη γαστρονομική κουλτούρα δεν επηρέασε τόσο αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως fine dining. Το βιβλίο του ξεκινά με αναλυτικές συστάσεις.

Ο  Delouvrier κάνει το δικό του γαστρονομικό μανιφέστο και εισάγει τον αναγνώστη στη βασική αρχή της κουζίνας του, που δεν είναι άλλη από αυτή που ο τίτλος υπονοεί: η απλότητα. Όπως χαρακτηριστικά λέει για τις πρώτες ύλες, «Αν δεν μπορώ να το κάνω καλύτερο από αυτό που είναι κατά τη συγκομιδή του, το αφήνω στην ησυχία του». Το Mastering Simplicity δεν είναι ένα απλό βιβλίο μαγειρικής.

 Ο Delouvrier αφηγείται την πορεία του στο επάγγελμα -τα πρώτα σπιτικά μαγειρέματα της εφηβείας του πίσω στη Γαλλία, τις εμπειρίες και τους ανθρώπους που τον καθόρισαν, τη μεγάλη καριέρα του σήμερα στη Νέα Υόρκη- όλα αυτά με φυγόκεντρο δύναμη την αγάπη του για τη μαγειρική. Η ζωή του Delouvrier είναι ενδιαφέρουσα.

Το σημαντικότερο, παράλληλα με αυτήν παρακολουθούμε να ξετυλίγεται και το εύρος της γαλλικής κουζίνας, από την πιο παραδοσιακή εκδοχή της στα φαγητά της γιαγιάς του στη Γαλλία, μέχρι τις πιο ανατρεπτικές παραλλαγές της στη nouvelle cuisine του μέντορά του Alain Senderens και τη δική του ανάγνωση της γεύσης. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου αντιστοιχεί και σε ένα ορόσημο της ζωής του συγγραφέα του, που αντιστοιχεί σε μια πλευρά της γαλλικής κουζίνας, δοσμένης σε περίπου 150 πολύ καλές συνταγές
 

Απόσπασμα από το βιβλίο
«Πάντα με διασκεδάζω με τη διαπίστωση ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν για γαλλική κουζίνα, έχουν στο νου τους φανταχτερά εστιατόρια και πλούσιες σάλτσες. Βεβαίως, είναι και αυτά ένα καθοριστικό κομμάτι της γαλλικής κουζίνας, αλλά δεν είναι τα μόνα. Πολλές από τις παραδόσεις που τιμώ και τις τεχνικές που ακολουθώ καθιερώθηκαν από τις γαλλίδες νοικοκυρές, όπως η μαμά μου και οι γιαγιάδες μου. Το καλύτερο φαγητό στη Γαλλία, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται, δε βρίσκεται στα εστιατόρια που φιγουράρουν στις σελίδες του οδηγού της Michelin, αλλά στα σπίτια, γύρω από ένα τραπέζι με φίλους και συγγενείς, όπου η νοικοκυρά είναι ο αδιαμφισβήτητος chef των τεσσάρων αστέρων. Εδώ και αιώνες, οι γυναίκες περνούν από γενιά σε γενιά τις οικογενειακές συνταγές και την υπερηφάνεια που δίνει το σωστό μαγείρεμα και το σωστό σερβίρισμα για την ικανοποίηση των άλλων. Αυτό το αίσθημα είναι στην πραγματικότητα η βάση της γαλλικής γαστρονομικής παράδοσης. Αλλά και η βάση της δικής μου κουζίνας.»