Entertain


Ed Baines


[Μάϊος 2009]


Ο Ed Baines εκδίδει για πρώτη φορά τις συνταγές του, διαψεύδοντας όσους του αποδίδουν λιγότερη αξία εξαιτίας της τηλεοπτικής του παρουσίας. Στην πραγματικότητα, ο Baines, που υπήρξε μαθητής του Mosimann, είναι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος μάγειρας και έχει ήδη διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία με σταθμούς διάσημα εστιατόρια του κόσμου, αλλά και τη δική του επιχείρηση στο κέντρο του Λονδίνου.

Πρόγευμα, μεσημεριανό, δείπνο,  κυριακάτικο τραπέζι, φαγητό για πάρτυ, πικ νικ ή μπάρμπεκιου –έτσι έχει καταλογογραφήσει τις συνταγές του ο σεφ, σε ένα βιβλίο, που εκτός από πολυτελές χαρτί και καλή φωτογραφία, διαθέτει μια μεγάλη γκάμα εύκολων κατά κύριο λόγο συνταγών, προσανατολισμένων στην ευρωπαϊκή και μεσογειακή κουζίνα, όλες εμπνευσμένες από τον σεφ που υπογράφει το βιβλίο και δομημένες έτσι που να μπορούν να μαγειρευτούν από τον καθένα σε καθημερινή βάση.

Όταν πρόκειται για το φαγητό, ο Baines γίνεται ενθουσιώδης και το χαρακτηριστικό του αυτό διαπνέει τις σελίδες του βιβλίου του. Φροντίζει να επισημαίνει την ιστορία που κρύβεται πίσω από το κάθε του πιάτο, να δίνει πρακτικές συμβουλές και χαρίζει στον αναγνώστη του μια καλή συλλογή από προχωρημένες  γνώσεις της καλής κουζίνας. Η προσέγγιση του Baines στο φαγητό είναι φρέσκια και απροσδόκητα ανατρεπτική.
 

Τα χοιρινά παϊδάκια του Dorchester (barbeque)
16 χοιρινά παϊδάκια

Για τη μαρινάδα
100ml κέτσαπ
100ml brown sauce/HP sauce(στα ντελικατέσεν και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
Χυμός από 1 λάιμ
5 κουταλιές της σούπας κόκα κόλα
Μια καλή πρέζα Worcestershire sauce
Μια πρέζα σέλερυ σε σκόνη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 χούφτα κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 γερή δόση πιπέρι
 
Ξεκινήστε φτιάχνοντας τη μαρινάδα, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τα παϊδάκια στη μαρινάδα, ανακατέψτε καλά και αφήστε τα να μαριναριστούν τουλάχιστον για μια ολόκληρη ώρα και κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Ψήστε τα παϊδάκια αργά, τοποθετώντας τα στα άκρα σημεία της ψησταριάς, όπου η θερμοκρασία είναι κάπως χαμηλότερη, υπολογίζοντας 15-20 λεπτά για την κάθε πλευρά, ώσπου να πάρουν ένα χρώμα καφεκόκκινο. Με τον τα τρόπο αυτό θα γίνουν πολύ μαλακά. Όντας ένα παραδοσιακό αμερικάνικο γεύμα, τα παϊδάκια ταιριάζουν πολύ με σαλάτα coleslaw, τηγανητές πατάτες με τη φλούδα τους και ψητά κρεμμύδια.