Cookery Year, autumn into winter


Gary Rhodes


[Ιούλιος 2009]


Δεν είναι μόνο ένα βιβλίο για τις συνταγές των κρύων μηνών του χρόνου. Είναι ένα βιβλίο για την βρετανική κουζίνα, γραμμένο από τον γηγενή Gary Rhodes, που έφερε σε τέσσερα διαφορετικά εστιατόρια το τρίτο αστέρι Michelin και βραβεύτηκε από το κράτος της Μεγάλης Βρετανίας για τη συνολική του προσφορά στην αναβίωση της παραδοσιακής κουζίνας, η οποία, αντίθετα με την κοινή αντίληψη, δεν περιορίζεται στα διάσημα fish and chips, αλλά απαρτίζεται από μία μεγάλη γκάμα στοιχείων, όπως είναι τα πιάτα με κυνήγι, οι αμέτρητες σούπες και τάρτες, η αγάπη για τα εσπεριδοειδή, οι πολλές χρήσεις μιας μεγάλης ποικιλίας βολβών κ.α.

Ο πολυγραφότατος Gary Rhodes ξέρει πολύ καλά να αποδίδει συνταγές και αυτό το έργο είναι τόσο ενδελεχές σε πληροφορία, που διαφωτίζει ακόμα και τον πιο αδέξιο μάγειρα. Οι μεγάλες εισαγωγές που προηγούνται κάθε συνταγής, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν. Είναι ακριβώς εκεί που βρίσκεται όλη η αξία αυτού του βιβλίου: ακόμα κι αν ποτέ δεν μπει ο αναγνώστης στην κουζίνα, θα μάθει ό, τι χρειάζεται να γνωρίζει για τα υλικά που ευδοκιμούν χειμώνα και φθινόπωρο, αλλά και για τις μαγειρικές μεθόδους και τα μυστικά που κάνουν ένα πιάτο να ξεχωρίζει. Άλλωστε, οι φωτογραφίες στο Cookery Year είναι τόσο καλές, που αποτελούν από μόνες τους λόγο για να βρεθεί στο ράφι της βιβλιοθήκης.
 

Σούπα κολοκύθας (φθινόπωρο)
1κ κολοκύθα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε μικρούς ακανόνιστους κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
900mlζωμός λαχανικών ή ζωμός κοτόπουλου
150mlκρέμα γάλακτος
50γρ βούτυρο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
 
Καθαρίστε την κολοκύθα από τη φλούδα και τα σπόρια και κόψτε τη σάρκα σε κύβους περίπου 2εκ. Τοποθετείστε σε ένα τηγάνι με το ξύσμα πορτοκαλιού, το κρεμμύδι, το καρότο, τη ζάχαρη και το ζωμό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Σε αυτό το στάδιο, η σούπα μπορεί να χτυπηθεί στο μίξερ, ώσπου να γίνει ομοιόμορφα βελούδινη. Αν υπάρχουν κομμάτια που δεν διαλύονται, περάστε τη σούπα από μια σήτα. Έπειτα, ξαναβάλτε την στην κατσαρόλα, ρίξτε την κρέμα γάλακτος (και το βούτυρο, αν το χρησιμοποιείτε) και σιγοβράστε για λίγο ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με μεγάλα κρουτόν ψωμιού που έχετε τσιγαρίσει σε βούτυρο.