Amaya, Λονδίνο


Το Λονδίνο είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου και μια από τις κουζίνες στις οποίες οφείλει τον τίτλο της και την οποία υπηρετεί με ιδιαίτερη θέρμη, είναι η ινδική. Η ύπαρξη μιας τεράστιας κοινότητας Ινδών, αλλά και η ιστορία της αποικιοκρατικής Μεγάλης Βρετανίας, οδήγησαν σε τέτοια άνθιση την ινδική κουζίνα, ώστε συχνά αγγίζει τέτοια επίπεδα γαστρονομικής αρτιότητας, που δε συναντώνται ούτε στα καλά εστιατόρια της ίδιας της Ινδίας.

Ο αριθμός των ινδικών εστιατορίων του ευρύτερου Λονδίνου είναι πάρα πολύ μεγάλος και κατά συνέπεια, οι επιλογές αναρίθμητες. Για το γαστρονόμο επισκέπτη η συμπερίληψη στο πρόγραμμα ενός καλού ινδικού εστιατορίου είναι δεδομένη, άσχετα αν σκοπός του ταξιδιού είναι η γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου ή οποιοσδήποτε άλλος και το Amaya είναι μια από τις πιο αξιόλογες επιλογές.

Μεταξύ των πιο ονομαστών εστιατορίων της βρετανικής πρωτεύουσας, τοποθετημένο στην κοσμοπολίτικη Knightsbridge και με υψηλό αισθητικά περιβάλλον, είναι αφιερωμένο κυρίως στα ινδικά ψητά και αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, αφού καταφέρνει με ένα μενού, χωρίς την εξειδίκευση που συναντάς σε άλλα ινδικά εστιατόρια, να προτείνει μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς.

Στο Amaya πας για ξεφύγεις από τα δεδομένα και άρα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να δοκιμάσει πράγματα που δεν είναι ήδη καταχωρημένα στο γαστρονομικό σου σκληρό δίσκο. Η ανοιχτή κουζίνα και η πολυπληθής ομάδα των chef που δουλεύει πίσω από αυτήν είναι πολύ εξοικειωμένη με επισκέπτες που θέλουν να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία και έτσι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διστάσεις να ξοδέψεις λίγη ώρα παρατηρώντας τους και διαλέγοντας ο ίδιος τα υλικά του γεύματός σου.

Το μυστικό, άλλωστε, για να καταλάβεις ινδική κουζίνα είναι να αφήσεις πίσω τη δειλία απέναντι στα μπαχαρικά και απέναντι στις άγνωστες γεύσεις και στο Amaya αυτό μπορείς να το πετύχεις a la carte, δηλαδή να ζητήσεις να προσαρμοστεί στα γούστα σου.

Από πολλές απόψεις αποτελεί ένα ιδιαίτερο ινδικό εστιατόριο και αυτό γιατί ξεφεύγει από την έννοια της ινδικής μαγειρικής και παρουσιάζει την ινδική φιλοσοφία για το ψητό, που, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σπάνια έγινε σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον και με την αντίστοιχη ποιότητα.

http://www.amaya.biz/