The Finnish Cookbook


Beatrice A. Ojakangas


[Αύγουστος 2013]


Όσοι έχουν μια ιδέα για το τι εστί φινλανδική κουζίνα θα σου μιλήσουν για ψωμί σίκαλης, κρέας ελαφιού, μούρα και πολύ, πολύ ψάρι. Στην πραγματικότητα, όμως, οι περισσότεροι δεν έχουν καμία ιδέα για το φαγητό των Φινλανδών. Πρόκειται για μια κουζίνα τόσο παραγνωρισμένη, που κάποτε ο Γάλλος Πρόεδρος Σιράκ την είχε αποκαλέσει “τη χειρότερη στον κόσμο”.

Το γεγονός είναι ότι η Φινλανδία, εξαιτίας κλίματος και γεωγραφικής θέσης, είχε περιορισμένη πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά και η εθνική δίαιτα στηρίχθηκε παραδοσιακά στα προϊόντα του δάσους, στο ψάρεμα και στο κυνήγι. Για το δε ψωμί ένας Φινλανδός θα έλεγε πως γεύμα χωρίς αυτό, δεν είναι γεύμα.

Τα παραπάνω, όμως, κάνουν τα πράγματα απλώς πιο ενδιαφέροντα, μια εποχή που η μεσογειακή διατροφή, η γαλλική κουζίνα, το σούσι, το κάρρυ και οι πιθανοί συνδυασμοί τους έχουν πολυφορεθεί και χάσει την αίγλη τους. Επιπλέον, στην άνοδο της λεγόμενης New Nordic Cuisine, με πρωτοστατούντες chef από τη Δανία και τη Σουηδία, μετέχουν και οι Φινλανδοί, συνδημιουργοί ενός καινούριου γαστρονομικού πεδίου ενδιαφέροντος. Αυτά για το σήμερα.

Τον καιρό που πρωτοεκδόθηκε το The Finnish Cookbook, δεν υπήρχε κανένα βιβλίο μαγειρικής για το φινλανδικό φαγητό και έτσι, η φινλανδικής καταγωγής αμερικανή Beatrice Ojakangas έγινε η πρώτη και για χρόνια η μόνη που καταπιάστηκε με το θέμα. Το βιβλίο αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται εμπορικά στην κορυφή μεταξύ των ομοίων του.

Αυτό που διδάσκει το The Finnish Cookbook, πέρα από στοιχεία για τη χώρα, τη γλώσσα, την ιδιοσυγκρασία και τις συνήθειες των Φινλανδών, είναι καταρχήν το ψωμί. Και μαζί με αυτό, δεκάδες συνταγές για ζύμες, κουλουράκια, κέικ και άλλα γλυκίσματα βασισμένα στο αλεύρι και όχι μόνο. Ποτέ δεν αφήνεις ένα φινλανδικό σπίτι χωρίς να κεραστείς έναν καφέ και η γαστρονομική κουλτούρα γύρω από αυτόν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.

Η συγγραφέας του βιβλίου αποδίδει την αρμόζουσα προσοχή στο θέμα και έτσι, το μισό κυριολεκτικά της ύλης είναι αφιερωμένο στο ψωμί και στα γλυκά ζύμης. Αν κάτι πρόκειται οπωσδήποτε να κερδιστεί από το The Finnish Cookbook, είναι μια παρακαταθήκη από πολύ καλές συνταγές που υπόσχονται πλούσια πρωινά και περιποιημένους καφέδες, με εκείνου του είδους τα αρτοποιήματα που διατηρούνται στο σπίτι για μέρες.

Οι σούπες, ένα επίσης αναπόσπαστο πιάτο της καθημερινής διατροφής των Φινλανδών, είναι το δεύτερο δυνατό σημείο του βιβλίου. Η σούπα από κρέμα καρότου, η κρεμμυδόσουπα με κρούστα, η σούπα μπύρας και η βελουτέ από κουνουπίδι, όχι μόνο αποτελούν σπουδαίες λύσεις για το χειμωνιάτικο τραπέζι, αλλά κάλλιστα θα μπορούσαν να εισάγουν επάξια ένα γκουρμέ γεύμα.

Για τους πιο επιτήδειους υπάρχει και η μοσχαρίσια γλώσσα με σως αγγουριού, το λουκάνικο από ρύζι και συκώτι ή το τηγανητό ελάφι με μπέικον. Διατίθενται, βέβαια, και γνώριμες συνταγές, όπως το χοιρινό με δαμάσκηνα και η φινλανδική έκδοση των λαχανοντολμάδων. Συνολικά είναι ένα βιβλίο με πολύ καλές συνταγές. Καταλήγει κανείς ότι το μόνο πράγμα που δικαιολογεί την άγνοια ή και την προκατάληψη γύρω από τη φινλανδική κουζίνα θα πρέπει να είναι το γεγονός ότι οι Φινλανδοί, ως λαός, είναι τόσο λιγομίλητοι.
 

Ρολά λάχανου (Cabbage rolls)
Mε τη φινλανδική ονομασία της συνταγής να μεταφράζεται «Χοιρινά στην Κουβέρτα», αυτό το παγκοσμίως αγαπημένο πιάτο τρώγεται και στη Φινλανδία. Σερβίρεται με βραστές πατάτες ή πουρέ και σως βατόμουρου.
 
1 μεγάλο λάχανο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Νερό
½ κούπα κρέμα
½ κούπα ψίχουλα ψωμιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1 κιλό κιμά από άπαχο μοσχάρι’1 ½ κούπα μαγειρεμένο κριθάρι ή ρύζι
½ κούπα σιρόπι αραβοσίτου
2 κούπες περίπου βραστό νερ
ό
 
Κόψτε και αφαιρέστε την καρδιά του λάχανου και τοποθετήστε το λάχανο σε αλατισμένο βραστό νερό μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καθώς τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου θα μαλακώνουν ξεφλουδίστε τα και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ αναμείξτε καλά την κρέμα γάλακτος, τα ψίχουλα ψωμιού, ½ κούπα νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το μπαχάρι και τον κιμά. Προσθέστε το μαγειρεμένο κριθάρι ή ρύζι. Βάλτε μία με δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα σε κάθε φύλλο λάχανου και τυλίξτε διπλώνοντας πρώτα τις άκρες.

Τοποθετήστε τα ρολά με την πλευρά του διπλώματος προς τα κάτω σε μια βαριά κατσαρόλα που πρώτα έχετε βουτυρώσει, περιχύστε με σιρόπι αραβοσίτου, φροντίζοντας να πάει παντού και, αν χρειαστεί, επαλείψτε με προσοχή τα ρολά. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε το φαγητό να μαγειρευτεί σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου είκοσι λεπτά.

Ξεσκεπάστε το φαγητό και προσθέστε 2 κούπες με βραστό νερό ή τόσο νερό, ώστε σχεδόν να σκεπάζει τα ρολά. Αφήστε την κατσαρόλα χωρίς καπάκι, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου και συνεχίστε το ψήσιμο για μια ώρα. Σερβίρονται ζεστά.