The World Encyclopedia of Fruit


Kate Whiteman, Maggie Mayhew


[Νοέμβριος 2012]


Το The World Encyclopedia of Fruit είναι ένας τόμος μικρός και πολυτελής, αφιερωμένος στα φρούτα, που αποτέλεσαν ουσιαστικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου, από την αρχή της ύπαρξής του. Ένα τέτοιο βιβλίο μόνο αδικαιολόγητο δεν είναι στην γαστρονομική βιβλιοθήκη. Τα φρούτα είναι μια από τις πιο αξιόλογες τροφές που προσφέρει η φύση και αυτό, γιατί τα χρώματα, οι υφές, τα αρώματα και οι γεύσεις τους βρίσκονται σε τέτοια ποικιλία που σπάνια συναντάται σε άλλες κατηγορίες τροφίμων. Παρά το γεγονός ότι η χρήση τους σήμερα περιορίζεται κυρίως στο επιδόρπιο, δεν ήταν πάντοτε έτσι και, αν ψάξει κανείς βαθύτερα, θα βρει μια σειρά από αναφορές και συνταγές που το αποδεικνύουν.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, ωστόσο, δε διεισδύει στην ιστορία των φρούτων υπό αυτή την έννοια σε κανένα σημείο, αλλά αποτελεί μια εγκυκλοπαιδική καταγραφή, που έχει στόχο να είναι εύχρηστη και να προσφέρει ένα ικανό επίπεδο γνώσεων σχετικών με τα φρούτα. Το εισαγωγικό της μέρος αφιερώνεται στα εργαλεία, τις γενικές μεθόδους συντήρησης, παρασκευής και κατανάλωσης των φρούτων και, λιτό, αλλά επαρκές, δίνει τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει, όταν αποφασίσει να ασχοληθεί με τα φρούτα στην κουζίνα του. Το δεύτερο μέρος του, που είναι και το κυρίως σώμα αυτής της έκδοσης, καταγράφει τα φυσικά αυτά γλυκά, απαριθμώντας μέσα από ολοκληρωμένα λήμματα όλα σχεδόν τα γνωστά φρούτα που συναντά κανείς στις αγορές του κόσμου, με φωτογραφίες, στοιχεία για την ιστορία και τη διατροφική αξία, τον τρόπο κατανάλωσης, την τεχνική για την απόσπαση του βρώσιμου μέρους, αλλά και κάποιες βασικές αρχές για την επεξεργασία τους.

Χωρίς να αναλίσκεται σε περιττές πληροφορίες και χωρίς να εισέρχεται στο πεδίο της μαγειρικής, είναι πολύ καλά οργανωμένο και εύληπτο και κυρίως, θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα εξωτικά φρούτα στα γαστρονομικά σας ταξίδια και να ευχαριστηθείτε σωστά τα εισαγόμενα της εγχώριας αγοράς. Στο τρίτο τμήμα του βιβλίου παρουσιάζονται 100 περίπου συνταγές με φρούτα, οργανωμένες ανά κατηγορία φρούτου και ιδιαίτερα επεξηγηματικές, που παρουσιάζουν βήμα βήμα τη διαδικασία της παρασκευής και συνοδεύονται από αρκετό οπτικό υλικό –αναπάντεχα λειτουργικές για ένα βιβλίο αυτού του τύπου. Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται και αρκετές διάσημες συνταγές με φρούτα, όπως είναι το peach melba, το strudel και η pavlova με βατόμουρα, αλλά και κλασικές παρασκευές, όπως οι μαρμελάδες, τα ψωμιά με αποξηραμένα φρούτα, τα διάφορα παγωτά κ.α.

Η Kate Whiteman που επιμελήθηκε το εγκυκλοπαιδικό κομμάτι κάνει μια πολύ καλή δουλειά, βασισμένη στα 30 χρόνια της εμπειρίας της και η Maggie Mayhew, υπεύθυνη για το κομμάτι των συνταγών, επέλεξε να αφοσιωθεί στην πιστή απόδοση των κλασικών συνταγών, παρά στην ανασύνθεσή τους, επιλογή σοφή και ταιριαστή για μια «Εγκυκλοπαίδεια των Φρούτων». Ένα βιβλίο μετρημένο, πληροφοριακό και σίγουρα χρήσιμο.