Just Desserts
Gordon Ramsey’s
[Ιούλιος 2010]
Ο πιο πολυσυζητημένος βρετανός σεφ των τελευταίων ετών είναι πολύ σίγουρος για τον εαυτό του για να υποπέσει στα τυπικά λάθη των σεφ - συγγραφέων. Δε φοβάται καθόλου να μοιραστεί με τον κόσμο τα μυστικά της κουζίνας του και τα βιβλία του έγιναν από την αρχή ανάρπαστα για τη λεπτομέρεια, την ακρίβεια και τη μεθοδικότητα, με την οποία εξηγούν τις συνταγές.
Σήμερα, οι απανταχού λάτρεις των γλυκών έχουν τη χαρά να κρατούν στα χέρια τους ένα πλήρες συνταγών βιβλίο που ενσωματώνει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά και ακόμα περισσότερο, δείχνει, όπου είναι δυνατό, απλούστερους και γρηγορότερους τρόπους παρασκευής και κάνει την τέχνη που παραδοσιακά τρομάζει για την πειθαρχία που απαιτεί στις αναλογίες των υλικών και στην εκτέλεση να μοιάζει εφικτή από όλους, ξεφεύγοντας από τον κανόνα που θέλει τους μεγάλους σεφ να αδιαφορούν για τη ζαχαροπλαστική.
Φρούτα, παγωτά και κρέμες, μους και σουφλέ, κρέπες και ζύμες, πουτίγκες, εορταστικά γλυκά, σοκολάτα -το βιβλίο του Ramsey περιέχει όλα τα κλασικά, αποδοσμένα άλλοτε στην παραδοσιακή τους εκδοχή και άλλοτε με τη δική του χαρακτηριστική πινελιά. Συμπληρωμένο με λίστες πρώτων υλών και μαγειρικών σκευών, ένα γλωσσάρι ορολογίας, αλλά και έναν πολύτιμο οδηγό με τα κρασιά και τα αλκοολούχα που μπορούν να συνοδεύσουν τις διάφορες κατηγορίες γλυκισμάτων, είναι ένα απόλυτα χρηστικό και κατατοπιστικό βιβλίο, ιδανικό για να καταπιαστεί κανείς με τη ζαχαροπλαστική παρθενικά.
Κρέμα πορτοκαλιού με κάρδαμο (για 6 άτομα)
2 μεγάλα πορτοκάλια
1 λεμόνι
4 σπόρους κάρδαμου
2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
300mlπλήρης κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού Grand Marnier ή Cointreau
Αυτή η αρωματική κρέμα είναι ιδανική συνοδεία για ζεστές χειμωνιάτικες πουτίγκες φρούτων –ειδικά για μια σπιτική χριστουγεννιάτικη και βουτυράτη πουτίγκα. Για πιο έντονη γεύση χαράξτε τους καρπούς του κάρδαμου, προτού τους προσθέσετε.
Πάρτε το ξύσμα των εσπεριδοειδών και στύψτε τα. Βάλτε σε ένα μικρό τηγάνι το ξύσμα, το χυμό, το κάρδαμο και τη ζάχαρη και βράστε τα μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα του υλικού. Αφήστε το να κρυώσει και έπειτα, περάστε το από μια σίτα σε ένα άλλο σκεύος, βοηθώντας τη διαδικασία με ένα κουτάλι. Αφαιρέστε το κάρδαμο. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθούν εξογκώματα και προσθέστε το μείγμα των εσπεριδοειδών και το λικέρ. Μοιράστε σε δοχεία. Παγώστε την καλά, πριν σερβίρετε.