The Cambridge World History of Food
Kenneth F. Kiple and Kriemhild Coneè Ornelas
[Απρίλιος 2011]
Είναι μοιραίο ένα βιβλίο που βγαίνει από τον εκδοτικό οίκο του Cambridge να βάζει υψηλά τον πήχη, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το πράγμα ξεφεύγει κατά πολύ. Στους δυο υπερμεγέθεις τόμους που συναποτελούν αυτό το ακριβό και μοναδικό έργο μπορεί να βρει κανείς πραγματικά τα πάντα, από την αρχή της ύπαρξης του ανθρώπου ως και σήμερα.
Το Cambridge World History of Food είναι η επιτομή της ιστορίας του φαγητού. Οι 2.200 συνολικά σελίδες του έργου αυτού γραφτήκαν από 224 πανεπιστημιακούς και ειδικούς σε θέματα διατροφής από 15 χώρες του κόσμου, που οργάνωσαν σε οκτώ διαφορετικά τμήματα τη δουλειά τους, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα, που χωρίς να αποτελεί εγκυκλοπαίδεια, αποτελεί ένα μοναδικό έργο αναφοράς, απαραίτητο για κάθε γαστρονομική βιβλιοθήκη που σέβεται τον εαυτό της. Η ιστορία του φαγητού και της διατροφής είναι ένας τόπος αχανής, που μόνο όταν γίνεται αντικείμενο πανεπιστημιακής έρευνας και συστηματικής μελέτης μπορεί να αρθρωθεί με τρόπο αξιοποιήσιμο από τον κάθε χρήστη και αυτό ακριβώς ισχύει και με το δίτομο αυτό έργο.
Ο πρώτος τόμος ασχολείται κυρίως με τη διαιτολογία από την αρχή της ύπαρξης του ανθρώπου μέχρι σήμερα, φωτίζοντας ιδιαίτερα τα φυτά και τα ζώα, όπως λεπτομερώς αποτέλεσαν τρόφιμο ή καλλιεργήθηκαν σε όλο τον κόσμο, τις διάφορες διαιτητικές συνήθειες, τα στοιχεία των τροφών και τα προβλήματα που δημιουργούν και αποσκοπεί κατά κάποιον τρόπο στο να συγκεντρώσει όλη την υπαρκτή γνώση γύρω από τα όσα σήμερα καταναλώνουμε, μέσα από τη σκοπιά της ιστορικής τους εξέλιξης και παρουσιάζοντας κάθε φορά, όπως και σε όλο το έργο, μια βιβλιογραφία, που όμοια της δεν έχουμε συναντήσει σε άλλο βιβλίο γαστρονομίας.
Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει ένα υπέροχο ταξίδι σε όλες τις περιοχές του κόσμου, καταγράφοντας την ιστορία της διατροφής τους και δυο κεφάλαια, στα όποια περιγράφονται θέματα σχετικά με τη διατροφή και την εξέλιξή της μέσα στην πορεία του χρόνου, υπό το πρίσμα, όμως, πιο εξειδικευμένων αναζητήσεων, όπως είναι η επίδραση στα φύλα και τις ηλικίες, η φαρμακολογική χρήση των τροφίμων, η φυτοφαγία, η θέση της πολιτείας, η σήμανση των τροφών και πολλά άλλα.
Το επικό αυτό έργο κλείνει με ένα εξαιρετικό λεξικό για τα τρόφιμα που προέρχονται από τα φυτά, στο όποιο δίνει περισσότερα από χίλια λήμματα με τα συνώνυμα τους και μια μικρή περιγραφή της ιστορίας τους, ως βοήθημα στον αναγνώστη. Είναι πραγματικά ένα μοναδικό έργο, το οποίο, μαζί με το δύσχρηστο του όγκου του, διαθέτει ένα από τα πιο επιστημονικά και ταυτόχρονα, πιο απλά και κατανοητά κείμενα που έχουν γράφει παγκοσμίως.