The best of Amish Cooking


Phyllis Pellman Good


[Μάρτιος 2010]


Οι ιδιόμορφες και κλειστές κοινότητές τους έχουν προσελκύσει την προσοχή των πολλών για τα αμφιλεγόμενα ήθη τους και την άρνηση του σύγχρονου τρόπου ζωής -οι Amish επιμένουν να ντύνονται με ρούχα του 16ο αιώνα και να μετακινούνται με κάρα, ενώ έχουν ταυτίσει το όνομά τους με έννοιες όπως η πειθαρχία, η λιτότητα, η αυστηρότητα. Και μάλλον έτσι κάπως έχουν τα πράγματα, όχι, όμως, όταν πρόκειται για το φαγητό τους. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι το να μην τρώει καλά κανείς ισοδυναμεί με απάρνηση της αφθονίας της γης που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο κι έτσι, κανένας λόγος δεν υπάρχει να μην ενδίδουν στην απόλαυση του φαγητού.

Αντιθέτως, η κουζίνα τους διαθέτει περίσσεια υλικών και συνταγών και μια διακριτή πολιτισμική ταυτότητα, με τα χαρακτηριστικά των γερμανικών καταβολών της και τις επιρροές των Άγγλων και των ιθαγενών γειτόνων τους στο Νέο Κόσμο όπου εγκαταστάθηκαν, να συνυπάρχουν δυναμικά. Για αρχή, λοιπόν, οι περισσότεροι είναι αρκούντως εξοικειωμένοι με τη λογική του φαγητού των Άμις: το ξινολάχανο σε διάφορες εκδοχές, μια αγγλική αγάπη για pies, κάθε είδους τουρσί, παρασκευάσματα από καλαμποκάλευρο και πατάτα, πολλά πουλερικά και κυνήγι –τα πιάτα των Άμις είναι απροσδόκητα πλούσια σε γεύση όσο και θρεπτικά. Σπαράγγια με κρέμα, γαλοπούλα γεμιστή με πάπια, εντράδα με στρείδια, φρέσκα λουκάνικα με κέικ πατάτας είναι μερικά μόνο παραδείγματα. 

Η Phyllis Pellman Good κάνει εισαγωγικά τις απαραίτητες συστάσεις και προχωρεί ικανοποιητικά σε μια παράθεση πολλών συνταγών για κάθε κατηγορία φαγητού, φροντίζοντας να παραθέτει πάντοτε και μερικές πληροφορίες για την προέλευση της κάθε συνταγής, τη διαδρομή της στο χρόνο και τη θέση της στο καθημερινό τραπέζι, αλλά και σχετικές διηγήσεις των γυναικών, που παραδοσιακά μαγειρεύουν στην κοινότητα. Οι συνταγές είναι δοσμένες ιδιαιτέρως λακωνικά, όμως η συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με τις ποσότητες των υλικών, δεδομένου μάλιστα ότι οι Άμις δε συνηθίζουν να καταγράφουν τις συνταγές τους ούτε και σήμερα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μενού για τις ιδιαίτερες περιστάσεις της κοινωνικής ζωής των Άμις.
 
Μπισκότα με τζίντζερ
1 κούπα λαρδί, βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
1 αυγό
1 κούπα μελάσα
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
6-8 κούπες αλεύρι
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ
4 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κούπα βραστό νερό

Ομογενοποιείστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό, ώσπου να ασπρίσει και να αφρατέψει και τότε, προσθέστε τη μελάσα και το ξύδι. Ανακατέψτε ξεχωριστά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Διαλύστε τη σόδα στο βραστό νερό και έπειτα, προσθέστε την μαζί και με τα λοιπά υλικά στο μείγμα του βουτύρου. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι, ώστε να πάρετε μια ζύμη μαλακιά. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζύμης δίνει ένα μπισκότο. Στήστε τα σε λαδόχαρτο, πασπαλίστε με κρυσταλλική ζάχαρη και ψήστε στους 350ο για 10 λεπτά.