Ο Αlas στην ANUGA 2013
Ο Αlas εδώ και χρόνια συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα κορυφαία ευρωπαϊκά γαστρονομικά γεγονότα και δεν θα μπορούσε να λείπει από την ANUGA, ίσως την κορυφαία έκθεση καινοτόμων προϊόντων της παγκόσμιας βιομηχανίας φαγητού και ποτού. Θα είμαστε εκεί καθ’ όλη τη διάρκειά της, καταγράφοντας τις τάσεις και μελετώντας όσα συμβαίνουν τώρα στον κόσμο της γαστρονομίας. Θα είναι χαρά μας να επισκεφτούμε την έκθεση μαζί! Πάρτε μια ιδέα στο www.anuga.com και για τις λεπτομέρειες της εκδρομής, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@alasclub.gr.
Κολωνία, 05 - 06 Οκτωβρίου
Κάστανο
Το κάστανο είναι ένας καρπός από πολλές απόψεις ιδιώνυμος που τιμάται σε ολόκληρο τον κόσμο για τη γεύση του και τη διατροφική του αξία. Τα ‘μαρόνια’ στη Μακεδονία βρίσκονται σε αφθονία και κάθε Σεπτέμβρη τα καστανοδάση γεμίζουν με τον ακανθώδη καρπό που σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου και μαζί, ένα σωρό γιορτές αφιερωμένες σε αυτό! Εμείς πηγαίνουμε στη Δράμα και στο χωριό Καλή Βρύση, ένα από τα ομορφότερα της περιοχής, για να περπατήσουμε στις καστανιές του Μενοίκιου Όρους. Θα μαζέψουμε κάστανα, θα κουβεντιάσουμε τη διαδρομή του στην ιστορία της γαστρονομίας και τις συνταγές που το αφορούν και θα γευτούμε νόστιμα γλυκά και φαγητά!
Δηλώστε συμμετοχή στο info@alasclub.gr και μάθετε περισσότερα.
Ginger μόνο!
Ένα ταξίδι-ανακάλυψη στον κόσμο της πιπερόριζας! Ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά, η πιπερόριζα χρησιμοποιείται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό εθνικών κουζινών και έχει αποτελέσει στοιχείο της γαστρονομικής τους ταυτότητας, παραμένοντας ωστόσο ξένη για τους Έλληνες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας φέρουμε κοντά στην ιστορία και στο μύθο που την συνοδεύει, γεμίζοντας, παράλληλα, τον ουρανίσκο σας με το υπέροχο και περίπλοκο άρωμά της.
Δηλώστε συμμετοχή στο info@alasclub.gr και μάθετε περισσότερα.
Κοπή Βασιλόπιτας
Στην καθιερωμένη μας ετήσια συνάντηση, γιορτάζουμε μαζί την αλλαγή του έτους!
Φασόλι
Στις περιοχές της Καστοριάς τα όσπρια καλλιεργούνται από το τέλος του 17ου αιώνα. Σήμερα, το φασόλι τους είναι προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης και θεωρείται από τα ποιοτικότερα στον κόσμο! Ο Alas ακολουθεί τις όμορφες διαδρομές του τόπου για να εξερευνήσει τις παραλίμνιες καλλιέργειες, μιλά με τους ντόπιους παραγωγούς και πειραματίζεται με το εξαιρετικό αυτό προϊόν! Το ταπεινό όσπριο που στη χώρα μας έθρεψε γενεές δεν είναι καθόλου απλοϊκό: από τα διαφορετικά είδη και την επεξεργασία του, μέχρι την μεταχείρισή του στην κουζίνα, αλλά και τη θέση του στη διεθνή γαστρονομία, κρύβει ένα σωρό μυστικά!
Δηλώστε συμμετοχή στο info@alasclub.gr και μάθετε περισσότερα.
Hot & Spicy
Κίνα, Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Μεξικό –η οικογένεια των καυτερών κουζινών του κόσμου με τα ιδιόρρυθμα υλικά και την έμφαση στα μπαχάρια που κατέκτησε τους ουρανίσκους Αμερικανών και Ευρωπαίων είναι στη χώρα μας παραγνωρισμένη. Εγκαινιάζουμε ένα ετήσιο κύκλο με χωριστά αφιερώματα για να τις ξεδιπλώσουμε, μαγειρεύοντας διάσημες και μη πικάντικες συνταγές, μαθαίνοντας μυστικά για τα είδη του καψίματος που προκαλούν τα διάφορα υλικά από το γνώριμο μαυροπίπερο, μέχρι εξωτικές ρίζες και περίπλοκα μείγματα και δοκιμάζοντας με τόλμη!
Δηλώστε συμμετοχή στο info@alasclub.gr και μάθετε περισσότερα.
Σπαράγγι
Το σπαράγγι είναι ένα από τα ακριβότερα λαχανικά και διαχρονικά πρωταγωνιστεί στην υψηλή μαγειρική. Παρόλο που το αριστοκρατικό λαχανικό στη χώρα μας είναι αυτοφυές, απουσιάζει από τη γαστρονομική μας κουλτούρα και σήμερα, η καλλιέργειά του προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για τις αγορές του εξωτερικού. Στην Καβάλα που τα λευκά και πράσινα σπαράγγια της θεωρούνται από τα πιο ποιοτικά στην Ευρώπη, βλέπουμε από κοντά τις «σπαραγγουνιές» και μαζί με τους παραγωγούς μαθαίνουμε για το σπαράγγι, ακολουθώντας τη διαδρομή του από το χώμα στο τραπέζι και βλέποντας στην πράξη τη μεγάλη γαστρονομική δυναμική του, πέρα από την ομελέτα και την τάρτα με σπαράγγια!
Δηλώστε συμμετοχή στο info@alasclub.gr και μάθετε περισσότερα.
Strange Foods
Δηλητηριώδη φυτά, ασυνήθιστη πανίδα, μύκητες και τροφές σε σήψη –ο άνθρωπος είναι το μοναδικό παμφάγο έμβιο ον και δεν υπάρχει στην πλάση τίποτα σχεδόν που να μην καταλήγει στο στομάχι του. Από την άλλη πλευρά, οι πολιτισμικές αντιθέσεις, αλλά και οι σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από τη διατροφή και το περιβάλλον, έχουν ανάγει σε ταμπού ουκ ολίγες λιχουδιές. Γιατί μας εκπλήσσει ένα σουβλάκι ακρίδας, αλλά όχι και τα σαλιγκάρια γιαχνί; Ποιες πρωτόγονες διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου επιβιώνουν ως σήμερα; Ο alas σας προσκαλεί στην παρουσίαση μιας επικούρειας περιπέτειας ανά τον κόσμο, γεμάτης με παράξενα φαγώσιμα, μύθους και ιστορίες, γεύσεις και εικόνες.
Δηλώστε συμμετοχή στο info@alasclub.gr και μάθετε περισσότερα.
Κεράσι
Τα φημισμένα «κεράσια Βοδενών» υπήρξαν για αιώνες τα πιο περιζήτητα στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας και μέχρι σήμερα θεωρούνται από τις καλύτερες ποικιλίες: πιο μεγάλα, πιο γευστικά και πιο τραγανά από τα άλλα. Την Κυριακή 5 Μαΐου επισκεπτόμαστε μαζί τους κερασότοπους της Έδεσσας για να συλλέξουμε το νόστιμο καρπό, να ακούσουμε τις ιστορίες των ντόπιων, τις συμβουλές των παραγωγών και τα μυστικά των νοικοκυρών. Θα μιλήσουμε για ξεχωριστά κερασογλυκά και θα φωτίσουμε το κεράσι έξω από τη ζαχαροπλαστική, σε σούπες, σάλτσες και αλμυρά πιάτα της διεθνούς γαστρονομίας.
Δηλώστε συμμετοχή στο info@alasclub.gr και μάθετε περισσότερα.