Quay Food inspired by nature


Peter Gilmore


[Δεκέμβριος 2014]


Φανταστείτε λαχανικά μινιατούρες, τρυφερούς βλαστούς, μπουκετάκια από νεαρά λουλούδια και σπάνια βότανα. Αριστοτεχνικά τοποθετημένα στο λευκό πιάτο συνθέτουν μια εικόνα που μπορεί να κάνει κάποιον να οσφρανθεί από μνήμης το οξυγόνο που αναδίδουν οι φρεσκοκομμένοι καρποί της γης.  Αυτή η εικόνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της κουζίνας του Peter Gilmore που αντλεί την έμπνευσή του όχι από κάποιον μεγάλο chef ή από κάποια γαστρονομική σχολή, αλλά από την ίδια tη φύση. Όπως ο ίδιος λέει, δεν υπάρχει τίποτα πιο γόνιμο, περίπλοκο και όμορφο που να μπορεί να τη συναγωνιστεί. Ο chef που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου έβαλε το εστιατόριό του Quay στις λίστες των παγκόσμιων γαστρονομικών οδηγών και η πορεία του είναι εδώ και μια δεκαετία ανοδική, έχοντας καταφέρει να ξεπεράσει τους διάσημους συναδέλφους του στην Αυστραλία. Ο ίδιος δε φημίζεται μόνο για την εκλεπτυσμένη κουζίνα και τα υψηλής αισθητικής πιάτα του. Ανήκει σε μια κατηγορία chef για τους οποίους η καλή πρώτη ύλη δεν είναι μόνο αναγκαία για τη γεύση, ούτε και η αναζήτησή της αυτοσκοπός, αλλά διακατέχεται από πραγματικό ενδιαφέρον για την επιβίωση της αληθινής τροφής και του πλουραλισμού της που βαθμηδόν χάνεται προς όφελος της μαζικής παραγωγής και της αύξησης του χρόνου ζωής της στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ εξίσου τον απασχολεί και η διάδοσή της στο ευρύ κοινό. Ο Peter Gilmore παίρνει την κουζίνα του πολύ προσωπικά και καλλιεργεί τα δικά του ζαρζαβατικά, κυρίως ποικιλίες που τείνουν να εξαφανιστούν ή έχουν περιπέσει σε αχρησία. Σε συμφωνία με τα παραπάνω, στο βιβλίο αυτό συναντά κανείς συνταγές με 15 διαφορετικά βότανα ή άλλες με 40 διαφορετικά υλικά -λευκά αγγουράκια με τις κλιματσίδες και τα άνθη τους, φρέσκο κόλιανδρο σε ανθοφορία, φύλλα κόκκινης άλκης, πικραλίδες, νεροκάρδαμο, ντομάτα νάνο από το Μεξικό, άγρια οξαλίδα κι ένα σωρό σπάνια λαχανικά, βολβούς και βότανα, πολλά από τα οποία είναι, βέβαια, εντελώς άγνωστα στη χώρα μας. Επιπλέον, ο chef δε χαρίζεται στο κοινό του απλοποιώντας τις διαδικασίες μαγειρέματος και κουτσουρεύοντας τα. Παραδίδει αυτούσιες τις συνταγές του και, όπως παραδέχεται στην εισαγωγή του βιβλίου του, είναι δύσκολες. Πάρτε για παράδειγμα τις πέρλες θαλασσινών, μια από τις πολύ εντυπωσιακές δημιουργίες υπογραφής του Gilmore που θυμίζουν πραγματικά κοσμήματα και απαιτούν μεγάλη υπομονή και δεξιοτεχνία για να αναπαραχθούν. Για εκείνους που θα θελήσουν, πάντως, να δοκιμάσουν στην κουζίνα τους τα πιάτα του Quay ο Peter Gilmore παρέχει αφειδώς τις πληροφορίες και, αν κάτι είναι σίγουρα εύκολο εδώ, είναι να αντλήσει κανείς ιδέες από τις σελίδες του, ιδίως για την παρουσίαση του φαγητού, θέμα για το οποίο αφιερώνεται μια ξεχωριστή παράγραφος στην κάθε συνταγή.  Όσοι αγαπούν τις εκδόσεις έχουν ένα παραπάνω λόγο να το αποκτήσουν: ο υψηλός σχεδιασμός του σάρωσε τα βραβεία και σε περιπτώσεις συζητήθηκε περισσότερο από το περιεχόμενο. Το Quay είναι ένα πραγματικά όμορφο βιβλίο.