Simply South Africa, A Culinary Journey


Elaine Hurford


[Αύγουστος 2014]


Αμφιταλαντεύεται κανείς όταν πρέπει να κατατάξει αυτό το βιβλίο στην κατηγορία των ταξιδιωτικών ή των γαστρονομικών, αφού τα δύο αντικείμενα αναπτύσσονται παράλληλα και απολύτως ισόρροπα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για τη Νότιο Αφρική μέσα από την παραγωγή, τις διατροφικές συνήθειες και το παραδοσιακό φαγητό της κάθε περιοχής και το κάνει τόσο πετυχημένα που ο αναγνώστης δεν ξέρει αν θέλει πρώτα να μαγειρέψει και μετά να πάρει το επόμενο αεροπλάνο για Νότιο Αφρική ή το ανάποδο. Εννέα κεφάλαια αντιστοιχούν στις εννέα περιοχές της χώρας, από τη Δυτική Ακτή ως το Mpumalanga και κάθε μια από αυτές έχει να επιδείξει έναν τεράστιο πλούτο χλωρίδας και πανίδας, τόπους σπάνιας ομορφιάς και τις ποικίλες γαστρονομικές τάσεις μιας κουζίνας που αποκαλείται «rainbow cuisine», εξαιτίας των πολλών πολιτισμικών πηγών και σταδίων της, με βασικές επιρροές από τις φυλές των ιθαγενών, τους Βρετανούς και τους Αφρικάνερ και στοιχεία από την κουζίνα της Μαλαισίας και της Πορτογαλίας. Η συγγραφέας του βιβλίου συνεργάστηκε με μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία που έχει η χώρα να επιδείξει και κάθε τόσο διακόπτει την αφήγησή της, για να παρουσιάσει τις συνταγές τους, που ενσωματώνουν τα χαρακτηριστικά της νοτιο-αφρικανικής παράδοσης σε δημιουργίες υψηλής κουζίνας. Όπως ήδη έχει ειπωθεί, τα αντικείμενα αναπτύσσονται με τρόπο ισόρροπο: οι συνταγές δεν υπολείπονται σε τίποτα από αυτές που θα περιείχε ένα κατεξοχήν βιβλίο μαγειρικής. Είναι σαφείς και αναλυτικές, οι ποσότητες των υλικών δίνονται με ακρίβεια και όσο για το συνηθισμένο στις εξωτικές κουζίνες γλωσσάρι πρώτων υλών, εδώ είναι άχρηστο: συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων είναι σε όλους γνωστή.
 
Ταρτάρ από φιλέτο στρουθοκάμηλου με ελαιόλαδο (4 άτομα)
200γρ φιλέτο στρουθοκάμηλου πολύ ψιλοκομμένο ή περασμένο στη μηχανή του κιμά
2ml αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδου
Μια πρέζα άγριο κύμινο ψιλοκομμένο, με ελαιόλαδο
15ml ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 μικρό αγγουράκι τουρσί
2 μικρά κρεμμύδια, ήπια
Μια πρέζα τσίλι ή ταμπάσκο
30ml ελαιόλαδο
2ml πάπρικα
4 μπουμπούκια κάπαρης τουρσί
1 ψιλοκομμένο φιλέτο αντσούγιας
Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
2ml μουστάρδα καυτερή
Γαρνιτούρα: ροδέλες κρεμμυδιού και τέσσερις ωμοί κρόκοι αυγού, σερβιρισμένοι στο τσόφλι τους.
Αναμείξτε όλα τα υλικά με το ψιλοκομμένο κρέας. Χωρίστε σε τέσσερις μερίδες και σερβίρετε. Συνοδέψτε με μια ζεστή, βουτυρωμένη μπαγκέτα και αν ο καιρός είναι ζεστός, με παγωμένο ζωμό βοδινού.