Potato


Lyndsay & Patrick Mikanowski


[Ιούλιος 2014]


Πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν δεν ήταν η πατάτα να συνδράμει τον άνθρωπο σε πολέμους, λιμούς και πολιτικές διαμάχες; Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η άφιξη της πατάτας στη χώρα μας έλαβε διαστάσεις θρύλου και είναι ως σήμερα ζωντανή, ενώ αντίστοιχες ιστορίες και μύθοι συναντώνται σε όλους σχεδόν τους λαούς. Η πατάτα είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, κοινό κτήμα των λαών. Η ρίζα αυτή, που σήμερα είναι αυτονόητη στη δίαιτά μας και φορές ίσως πια να περνά απαρατήρητη στα πλούσια από νέα εξωτικά υλικά μενού της υψηλής κουζίνας, είναι χρυσός και όλα δείχνουν πως δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί διατροφική σταθερά για ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτός εδώ ο τόμος είναι αφιερωμένος στην πατάτα και είναι τόσο εμπεριστατωμένος, όσο μια –μονοθεματική- εγκυκλοπαίδεια. Οι Lyndsay & Patrick Mikanowski μαζί με τους συνεργάτες τους έχουν κάνει μια καταγραφή που ακολουθεί το πέντε αιώνων ταξίδι της πατάτας από τη νεολιθική εποχή στις Άνδεις, όπου πιστεύεται ότι πρωτοκαλλιεργήθηκε, μέχρι τις σύγχρονες μπουτίκ πατάτας, όπου πωλούνται ως πολύτιμα υλικά τα πολλά και παράξενα είδη της -γνωρίζατε, άραγε ότι η πατάτα έχει περί τα 170 διαφορετικά είδη; Το βιβλίο, έπειτα, περνά από την ιστορία στον κήπο: σε αυτό το κεφάλαιο δίνεται ένας αναλυτικός οδηγός για το πώς να φυτέψει και να καλλιεργήσει κανείς την πατάτα, τις απαιτήσεις κάθε ποικιλίας και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη φυτοφυσιολογία της, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα «πορτραίτα πατάτας» που ακολουθούν σε μια απολαυστική παρουσίαση γεμάτη χρώμα και χρήσιμες πληροφορίες. Το βιβλίο θα μπορούσε κάλλιστα να κλείνει εδώ. Οι Μikanowsky όμως επιφύλαξαν και δεύτερο μέρος για το έργο τους: πενήντα περίπου συνταγές δίνονται από τους «Φανατικούς της Πατάτας» που δεν είναι άλλοι από ισάριθμους μεγάλους chef του κόσμου, μεταξύ των οποίων παρελαύνουν ηχηρά ονόματα όπως αυτά των Ferran Adria, Daniel Boulud, Pierre Herme και άλλων. Αυτή η εκλεπτυσμένη συλλογή συνταγών με πρωταγωνιστή την πατάτα δεν επιτελεί ρόλο διακοσμητικό. Πρόκειται για κανονικές, σωστά αναλυμένες συνταγές που είναι έτοιμες να υλοποιηθούν στην οικιακή κουζίνα, άλλες εύκολες και άλλες περισσότερο περίπλοκες. Οι πατάτες charlotte με κρούστα αλατιού του Alain Passard, οι πατάτες vitelotte με αστακό και μους πατάτας ratte του Αlex Hanbuckers, o γλυκός πουρές με βανίλια του Adria, όπως και οι λοιπές συνταγές που παρουσιάζονται, θα αρέσουν σε όλους τους λάτρεις της πατάτας. Βέβαια, στη χώρα μας είναι μάλλον δύσκολο να βρει κανείς τις ποικιλίες πατάτες που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες από αυτές, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην αποκτήσει κανείς ένα τόσο καλοστημένο και πλήρες αφιέρωμα στην πατάτα.