Vatch’s South East Asian Cookbook


Vatcharin Bhumichitr


[Ιούνιος 2013]


Δε χρειάζεται να μπορείς να προφέρεις το όνομά του για να ξέρεις ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που εισήγαγε την ταϊλανδέζικη κουζίνα στη Μεγάλη Βρετανία, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Τα εστιατόριά του έθεσαν τα κριτήρια για το καλό ταϊλανδέζικο φαγητό και σήμερα απολαμβάνουν παγκόσμια αναγνώριση.

Όμως, ο ‘Vatch’ δεν είναι απλώς ένας επιχειρηματίας chef˙ είναι ένας πολίτης του κόσμου, με βαθύ σεβασμό και αγάπη για τις καταβολές του. Απόδειξη, το τελευταίο βιβλίο του. Ένα μεγάλο ταξίδι στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας –Λάος, Βιρμανία, Βιετνάμ, Καμπότζη, Μαλαισία και Σιγκαπούρη, οι αντιφάσεις, η θρησκεία, οι άνθρωποι, οι γεύσεις, μια μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά. Ο Vatcharin Bhumichitr αποδεικνύεται εξαιρετικός αφηγητής και συστηματικός αναλυτής και στο βιβλίο του αυτό κάνει μια καταγραφή του σημερινού προσώπου ενός «άλλου» κόσμου, στον οποίο ταξιδεύει τον αναγνώστη με πραγματικό ενθουσιασμό.

Σε κάθε κεφάλαιο παρουσιάζει την κάθε χώρα χωριστά, κατά το ένα μέρος από τη σκοπιά του ταξιδευτή και κατά το άλλο από τη σκοπιά του γαστρονόμου και μάγειρα, παραθέτοντας μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές. Φροντίζει να απαριθμήσει όλες τις κυρίαρχες πρώτες ύλες, αλλά και πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως τις ομοιότητες και τις διαφορές της μιας κουζίνας από την άλλη, μικρές ιστορίες, αλλά και όλες τις πρακτικές πληροφορίες που θα χρειαστεί κανείς προτού μπει στην κουζίνα. Με επαρκή φωτογραφική υποστήριξη και με άμεσο λόγο, δεν αποθαρρύνει ως προς την εκτέλεση των συνταγών και κυρίως, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι οι γεύσεις του τόπου του συνιστούν μια μοναδική κουζίνα.
 
Αρνάκι με φύλλα μέντας (Seik-Thahin), Βιρμανία
450γρ φιλεταρισμένο αρνάκι, κομμένο σε κύβους
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 μέτριες ντομάτες, χοντροκομμένες
2 κουταλιές της σούπας  fish sauce
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 μέτρια τσίλι, χοντροκομμένα
20 φύλλα φρέσκιας μέντας
 
Τοποθετήστε το αρνάκι, το αλάτι και τον κουρκουμά σε ένα μεγάλο σκεύος με 225ml νερό και μόλις φτάσει σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει με κλεισμένο το καπάκι για μια ώρα. 

Ζεστάνετε το λάδι σε ένα γουόκ, τηγανίστε το σκόρδο μέχρι να χρυσίσει και έπειτα ρίξτε το κύμινο και ανακατέψτε.

Βγάλτε το κρέας από το νερό, στραγγίξτε καλά και ρίξτε το στο τηγάνι. Ανακατέψτε καλά και έπειτα, προσθέστε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τη fish sauce, τη ζάχαρη και τα τσίλι και συνεχίστε το ανακάτεμα. 

Βγάλτε το γουόκ από τη φωτιά, ρίξτε μέσα τα φύλλα μέντας, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα και σερβίρετε αμέσως.