Sushi


Ryuichi Yoshii


[Σεπτέμβριος 2008]


Το sushi είναι μια πραγματική τέχνη. Στην Ιαπωνία η εκπαίδευση των chef ξεκινά στην εφηβεία ακόμα και είναι μακρά και επίπονη. Όλη τους τη ζωή περνούν ατελείωτες ώρες προσπάθειας για την τελειοποίησή του και ποτέ κανείς δεν τολμά να θεωρήσει τον εαυτό του αυθεντία –τόσο σεβασμό τρέφουν για αυτή την πανάρχαια γαστρονομική παράδοση.

Σε ό, τι αφορά το sushi δύο πράγματα είναι σημαντικό να ειπωθούν. Το ένα είναι ότι μπορεί να ιδωθεί ως κάτι περίπλοκο και απέραντο, όμως δεν παύει να είναι ένα καθημερινό πιάτο της ιαπωνικής κουζίνας που μπορεί να παρασκευάσει ο καθένας στο σπίτι του, αδιάφορο με πόση μαεστρία. Το άλλο είναι  ότι, εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου γαστρονομικού ενδιαφέροντος και μια από τις μόδες που, μελλοντικά, οπωσδήποτε θα χαρακτηρίσει την εποχή μας.

Έτσι, το υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος sushi έτυχε μυριάδων παραλλαγών και μεταποιήσεων, άλλοτε πετυχημένων και άλλοτε αξιολησμόνητων, άλλοτε με αφετηρία το πραγματικό μεράκι για την εξέλιξή του και άλλοτε την καθαρή κερδοσκοπία, φτάνοντας σήμερα να διαθέτουμε, εκτός από χιλιάδες sushi bar, μια τεράστια βιβλιογραφία επάνω σε αυτό, που είναι αδύνατο να μπει σε τάξη. Μέσα σε όλα αυτά, κάπου παράπεσε και η ουσία του: η απλότητα των συνδυασμών, η καθαρότητα της γεύσης, η ανάδειξη του ολόφρεσκου ψαριού.

Όλα τα παραπάνω απαντούν επαρκώς στο γιατί επιλέξαμε και σας προτείνουμε αυτό το βιβλίο. Λιτό και ακριβές όσο και ο τίτλος του, είναι μια από τις συνεπέστερες δουλειές που έχουν περάσει από τα χέρια μας. Ο Ryuichi Yoshii που μαθήτευσε πλάι στον πατέρα του -παραδοσιακό ιάπωνα μάγειρα- για να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σεβαστούς sushi chefs στην έδρα του, είναι ένας πολύ καλός γνώστης της τέχνης και την εξηγεί βήμα προς βήμα χωρίς να μπερδεύει, παραμένοντας πιστός στις αρχές του. Με κομψή εικονογράφηση και πρακτική στοιχειοθέτηση είναι ως βιβλίο ό, τι πιο κοντά μπορεί να υπάρξει στην δια ζώσης παρακολούθηση ενός έμπειρου sushi chef εν δράσει.

Ξεκινήστε από τη συνοπτική εισαγωγή για τη φιλοσοφία του sushi και μελετώντας τις σελίδες του, θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις διαδικασίες, τα σκεύη και τα υλικά, τα βασικά είδη sushi και τα συνοδευτικά τους παρασκευάσματα. Έπειτα, είστε πανέτοιμοι για πειραματισμούς, αλλά και για να βάλετε το sushi στην καθημερινή διατροφή σας. Τόσο για τους απολύτως αρχάριους, όσο και για τους μυημένους, ο τόμος αυτός θα αποτελέσει ένα από τα πιο χρήσιμα και εύχρηστα εγχειρίδια που θα προστεθούν στη γαστρονομική βιβλιοθήκη σας επί του πεδίου του. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.