Hot nights Cool days


Julie Biuso


[Αύγουστος 2008]


Η πολυβραβευμένη Julie Biuso θεωρείται σήμερα από τις κορυφαίες συγγραφείς γαστρονομικών βιβλίων. Ο σεβασμός της για το σπιτικό φαγητό, η αγάπη της για τα φρέσκα υλικά και η αντιμετώπιση της τροφής ως του απόλυτου μέσου για την κατάκτηση του εύ ζην είναι παρόντα και σε αυτή της τη δουλειά –ένα ακόμα άψογο βιβλίο μαγειρικής που περιέχει περισσότερες από αρκετές πληροφορίες για το κάθε πιάτο. Οι συνταγές, εκτός από τις πολύ καλές οδηγίες εκτέλεσης, συνοδεύονται από μικρούς ενημερωτικούς θησαυρούς, που περιλαμβάνουν ιστορικές αναφορές και μύθους, το «κλειδί» στη γεύση του κάθε πιάτου, ιδέες για συνοδευτικά, τρόπους συντήρησης των φρέσκων υλικών και μια πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση της διατροφικής αξίας και των ιδιοτήτων των τροφών που χρησιμοποιούνται κάθε φορά.

Προορισμένο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, περιέχει εμπνευσμένες συνταγές από εποχιακά υλικά που η Biuso μας προτρέπει να μαγειρέψουμε, γράφοντας με ειλικρίνεια και ευθύτητα, όπως ακριβώς θα έκανε μια μαμά στην κουζίνα, χωρίς ποτέ να χάνει το ύφος και την πειθώ της αυθεντίας. Στο τέλος του βιβλίου οι πολύ χρήσιμοι πίνακες για τις μετρήσεις υλικών και θερμοκρασίας, καθώς και αλφαβητικό ευρετήριο συνταγών. Οι εξαιρετικές ολοσέλιδες φωτογραφίες των πιάτων στέλνουν τον αναγνώστη κατευθείαν στην κουζίνα.
 
Φασολάκια πράσινα με κρεμμύδια εσαλότ και τραγανό προσούτο
500γρ πράσινα φασολάκια ψιλά, καθαρισμένα
2 κρεμμύδια εσαλότ, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (περίπου ¼ της κούπας)
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
1 μεγάλο κομμάτι βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
75γρ προσούτο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 

Σιγοβράστε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό και μαγειρέψτε χωρίς το καπάκι για 3-5 λεπτά, ώστε να γίνουν τόσο τρυφερά όσο και τραγανά. Στραγγίστε το νερό και ρίξτε στα φασολάκια μια κούπα παγωμένο νερό.
Βάλτε το βούτυρο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ένα σκεύος και αφήστε τα να μαγειρευτούν σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν.
Ακριβώς πριν το σερβίρισμα, σε ένα πολύ ζεστό τηγάνι, κάψτε το λάδι και προσθέστε το προσούτο. Τηγανίστε ώσπου να ξεροψηθεί και τοποθετήστε το για λίγο σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Ξαναζεστάνετε το βούτυρο με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και προσθέστε τα φασολάκια.
Όταν το φαγητό ζεσταθεί καλά, σερβίρετε σε ένα ζεστό πιάτο, προσθέτοντας το προσούτο.
Ως συνοδευτικό ταιριάζει άψογα με τα περισσότερα κρέατα, αλλά ιδίως με ένα κλασικό ψητό κοτόπουλο, αρωματισμένο με δενδρολίβανο και νεαρές πατάτες.