The taste of Colombia


Benjamin Villegas and Antonio Montana


[Απρίλιος 2009]


Ένα υπέροχο βιβλίο για μια χώρα μακρινή, γνωστή για πολλά πράγματα, εκτός από τη γαστρονομία της, δυστυχώς. Ποιοτικό και στα εξωτερικά και στα ουσιαστικά του στοιχεία, καταγράφει με τρόπο οργανωμένο και καλαίσθητο το πρόσωπο ενός τόπου, όπου δεν ανθεί μονάχα το απαγορευμένο, αλλά και μια πλούσια γαστρονομική παράδοση, γεννημένη από τη γενναιόδωρη γη του και από το σταυροδρόμι πολιτισμών που υπήρξε. Μικροί σχετικά πρόλογοι, λίγα ιστορικά στοιχεία κι ωστόσο, αρκετά για να δώσουν την ταυτότητα της Κολομβίας, πολύ καλή φωτογραφία και μια πληθώρα συνταγών, το βιβλίο αυτό πετυχαίνει να ταξιδέψει τον αναγνώστη στη γοητευτική διαφορετικότητα των πολιτισμών και στο χνάρι που ο καθένας άφησε, όσο και σε μια πολύπλευρη κουζίνα, έχοντας περιλάβει μια μεγάλη γκάμα συνταγών με πιάτα παραδοσιακά και σημερινά, καθημερινά και επετειακά.

Ογκώδης, αλλά απολαυστικός, ο κολομβιανός αυτός τόμος είναι οργανωμένος ανά πολιτισμική περιοχή –οκτώ συνολικά διακρίνει ο συγγραφέας και καταφέρνει να παρουσιάσει τις κουζίνες όλων πολύ ζωντανά, από τα απλά μέχρι τα επετειακά πιάτα, δημιουργώντας ένα αξιομνημόνευτο έργο για το συλλέκτη τέτοιων βιβλίων, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα που συναντά κανείς σε αυτή τη χώρα και αποτελώντας ένα επιτυχημένο μείγμα παρά πολύ καλών φωτογραφιών, συνταγών και ιστορίας, χωρίς σε κανένα από αυτά να μεγαλώνει υπερβολικά την ύλη και να εξειδικεύεται με τρόπο που να είναι υπερπλήρες. Μια πολύ καλή και προσεγμένη ματιά στην κουζίνα της Κολομβίας.