Great French chefs and their recipes


Jean-Louis Andre and Jean Francois Mallet


[Απρίλιος 2012]


Ο εκδοτικός οίκος Flammarion, ούτως ή άλλως έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με ατομικά έργα μεγάλων γάλλων σεφ και έτσι, αυτό το συγκεντρωτικό έργο ήταν μάλλον αναμενόμενο, χωρίς αυτό να του στερεί από την αίγλη του. Όλως αντιθέτως. O Jean-Louis André, που επιμελείται τα κείμενα είναι ένας πολυγραφότατος γαστρονομικός συγγραφέας και ο Jean Francois Mallet, που μετά την αρχική του θητεία δίπλα σε μεγάλα ονόματα της μαγειρικής αποφάσισε να γίνει φωτογράφος, είναι ένας από τους καλύτερους. Το αποτέλεσμα είναι υπεράνω κριτικής.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται μια μικρή dreamteam γάλλων αρχιμαγείρων. Μικρή, γιατί οι 14 παρουσιαζόμενοι, παρά το ειδικό βάρος του καθενός, δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι της τεράστιας γενιάς που παρήγαγε και θα συνεχίσει να παράγει η Γαλλία στο πεδίο της υψηλής μαγειρικής. Ονόματα βαριά και με τη δική του ιστορία το κάθε ένα, όπως ο Billon, o Bocuse, ο Haeberlin, o Passar και η Ann Sophie Pic παρελαύνουν μέσα στο βιβλίο, διαθέτοντας ο καθένας ένα κεφάλαιο για τον εαυτό του, όλα με δομή ενιαία: το κείμενο που αφορά τον άνθρωπο διαδέχεται ένα δεύτερο που αφορά την περιοχή στην οποία ανέπτυξε τη δραστηριότητα του και ολοκληρώνεται με ένα τρίτο που αφορά το στυλ του, για να δώσει τη σειρά του σε έναν αριθμό συνταγών, οι οποίες παρουσιάζονται με εξαιρετικές πραγματικά φωτογραφίες.

Οι σεφ της συλλογής, καθένας τους και μύθος, δίνουν κάποιες από τις πιο κλασσικές συνταγές τους, των οποίων και μόνο η ανάγνωση είναι εκτός από ευχάριστη και εξαιρετικά χρήσιμη, με τη χρηστικότητά τους να περιορίζεται μάλλον στην αύξηση των γενικών γαστρονομικών γνώσεων, ίσως και στην έμπνευση του αναγνώστη, παρά στη δυνατότητά τους να αποτυπωθούν πρακτικά από το βιβλίο στο πιάτο. Όπως και στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, οι συνταγές του αποδίδονται με γενικότητα, με αποτέλεσμα οι πινελιές που τις κάνουν να ξεχωρίζουν, να μένουν δυσδιάκριτες και κρυφές για τον αναγνώστη.

Το πλεονέκτημα αυτού του  βιβλίου σε σχέση με άλλα αντίστοιχα, αφορά στη συγκέντρωση της φιλοσοφίας, της βιογραφίας και των πιο σημαντικών συνταγών μερικών από τους επιδραστικότερους σεφ σε ένα ενιαίο έργο. Διαβάζοντάς το, αποκτά κανείς μια πλήρη εικόνα, όχι μόνο για την πορεία καθενός από αυτούς, αλλά και για το πολύπλευρο πρόσωπο της γαστρονομίας της σύγχρονης εποχής. Αλλά και κάτι ακόμα: αν κανείς αναλογιστεί τον αριθμό των ανθρώπων που εργάστηκαν και εργάζονται δίπλα σε αυτά τα τέρατα της μαγειρικής και τον χορό των εκατομμυρίων που περιβάλλουν τη γαστρονομία, τότε το να διαπιστώσει τη διαφορετικότητα μεταξύ των τάσεων και να μπορέσει να έχει μια σφαιρική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε ένας από τους πρωταγωνιστές αντιλήφθηκε τα πράγματα και καθιέρωσε τον εαυτό του, είναι πάρα πολύ χρήσιμος.

Πέρα από όλα αυτά, το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό όχημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε έναν υψηλό κόσμο γαστρονομίας μέσα από τα πιάτα των chef, που, άλλωστε, οι παθιασμένοι με τη γαστρονομία ταξιδευτές θα βρουν μπροστά τους σε όλους ανεξαιρέτως τους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης.