The Cinnamon Club COOKBOOK


Iqbal Wahhab & Vivek Singh


[Φεβρουάριος 2010]


Πρόκειται για ένα από τα πιο θαυμαστά γαστρονομικά projects που πραγματοποιήθηκαν  τελευταία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έμπνευση του Ινδού Wahhab να προσαρμόσει τις παραδοσιακές ινδικές συνταγές στα πρότυπα της υψηλής κουζίνας, διατηρώντας, ωστόσο, την αυθεντική τους γεύση, πήρε σάρκα και οστά όταν συναντήθηκε με τον ομοεθνή του σεφ Singh, γαλουχημένο με τις αρχές του Escoffier και με μεγάλο σεβασμό στη γαλλική κουζίνα. Με θάρρος και διορατικότητα, οι δυο τους αψήφησαν την προσήλωση της κοινότητας στην παράδοση, πέτυχαν το δύσκολο έργο της ανάλυσης της συμπαγούς έννοιας ‘ινδική κουλτούρα’ στα στοιχεία της και ανέτρεψαν έναν προς έναν τους λόγους που το τυπικό ινδικό εστιατόριο δεν θα μπορούσε ποτέ να διεκδικήσει μια θέση στον οδηγό της Michelin.

Το Cinnamon Club έφερε την επανάσταση στο ινδικό φαγητό και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το κάρρυ άλλαξε οριστικά. Το όραμα του Cinnamon Club και το ταξίδι προς την πραγμάτωσή του μας παρουσιάζονται μέσα από τη γοητευτική αφήγηση του –μεταξύ άλλων, δημοσιογράφου- Iqbal Wahhab και είναι όμοια αξιόλογη με τη μεγάλη λίστα συνταγών του διάσημου εστιατορίου, που προσαρμόστηκαν από τους συγγραφείς ειδικά για να μπορούν να μαγειρευτούν σε μια τυπική σπιτική κουζίνα. Οι διαφοροποιήσεις των κλασικών ινδικών πιάτων σε Βεγγάλη, Τζαϊπούρ και Κεράλα, η ιστορία της διάδοσης του κάρρυ στο Λονδίνο του ’80 από τους Μπενγκάλι, τα κρασιά που μπορούν να συνοδεύσουν ένα ινδικό γεύμα, αλλά και κοκτέιλ, επιδόρπια, ινδικό πρωινό και ένα γλωσσάρι με όλα τα συστατικά και τους τρόπους της ινδικής μαγειρικής, ενσωματώνονται σε μια πάρα πολύ καλά στημένη έκδοση με εξαιρετικές φωτογραφίες. Το Cinnamon Club COOKBOOK είναι ένα διαμάντι.
 
Πουρές πατάτας ‘masala’ (για 4 άτομα)
“Ο πουρές πατάτας είναι ένα απροσδόκητα κοινό πιάτο στην Ινδία –απλώς δε συνοδεύει ένα πιάτο με λουκάνικα! Οι Παντζάμπ γεμίζουν με αυτόν parathas (ινδικό αρτοσκεύασμα σαν κρέπα), ενώ οι Μπενγκάλι τον εμπλουτίζουν με τσίλι, κρεμμύδι και λάδι μουστάρδας. Η δική μας εκδοχή παίζει το ρόλο ενός παραδοσιακά βρετανικού αμυλούχου συνοδευτικού κρέατος, όμως με όλο το άρωμα της Ινδίας.”

500γρ πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2  κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
¼ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 1εκ. ψιλοκομμένο
2 πράσινα τσίλι ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας φρέκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος
1 ντομάτα ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους 5 χιλιοστών
20γρ βούτυρο
 
Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και μετά στραγγίστε. Λιώστε τις καλά και αφήστε τες στην άκρη.
Ζεστάνετε το φρέσκο βούτυρο σε ένα τηγάνι όσο χρειάζεται μεγάλο για να χωρέσουν οι πατάτες και προσθέστε τους σπότους κύμινου. Όταν αρχίσουν να σπάζουν, ρίξτε μέσα το κρεμμύδι και τσιγαρίστε μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα. Προσθέστε τον κουρκουμά, τα τσίλι και το τζίντζερ και σωτάρετε για μισό λεπτό. Προσθέστε το αλάτι και τις λιωμένες πατάτες και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου ο πουρές να ζεσταθεί εντελώς και να αποκτήσει ένα ομοιόμορφο κίτρινο χρώμα από τον κουρκουμά. Προσθέστε τον κόλιανδρο και την ντομάτα και ανακατέψτε καλά για μερικά λεπτά ακόμα. Τέλος, προσθέστε τα 20γρ βούτυρο και ανακατέψτε, για να αποκτήσει το πιάτο πλούσια υφή και γυαλάδα. Σερβίρετε αμέσως.