Real Cooking


Nigel Slater


[Δεκέμβριος 2010]


Ο Nigel Slater είναι ένας πολυβραβευμένος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, αφοσιωμένος στο σπιτικό, καθημερινό, γρήγορο μαγείρεμα και πώς αυτό θα φτάσει να γίνει πιο επιθυμητό και εύγεστο από το φαγητό του εστιατορίου. Γι’ αυτό το σκοπό καταναλώνει πολλές από τις σελίδες του, δίνοντας, άμεσα και παραστατικά, λύσεις για τις προβληματικές του καθημερινού φαγητού, από το πώς επιλέγουμε τα υλικά, ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή τους φάση, μέχρι το πώς αξιοποιούμε το φαγητό που περίσσεψε.

Ο Nigel Slater αντιλαμβάνεται σωστά την σπιτική κουζίνα και επιτέλους, προτρέπει το μάγειρα να απελευθερωθεί και να πάψει να μετρά τα μιλιγκράμ, εκτός αν φτιάχνει γλυκό, να λερώσει την ποδιά του και να αισθανθεί περήφανος που έφτιαξε ένα σουφλέ, το οποίο, παρόλο που δε φούσκωσε ποτέ, είναι πεντανόστιμο. Επαυξάνουμε! Διατροφικά ισορροπημένες, με υλικά που βρίσκει κανείς σε κάθε κουζίνα, αλλά ευφάνταστες, όλες σχεδόν οι συνταγές του κερδίζουν για την ώριμη χρήση των υλικών και το δυναμισμό στη γεύση και φέρνουν κάτι πραγματικά διαφορετικό στο καθημερινό τραπέζι. Υψηλή σπιτική μαγειρική.
 
Φακές βουτυράτες (για 2 άτομα, ως συνοδευτικό σε ψάρι, κοτόπουλο ή κυνήγι)
200γρ φακές
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες
50γρ βούτυρο
Ξύδι βαλσάμικο
Χυμό από 1 λεμόνι
 
Ξεπλύνετε τις φακές και βάλτε τες σε ένα μεγάλο σκεύος μαζί με το σκόρδο. Καλύψτε τις με νερό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τες να σιγοβράσουν, ώσπου να γίνουν. Λογικά, θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά, σημείο κατά το οποίο θα έχουν γίνει τρυφερές, χωρίς να έχουν μαλακώσει υπερβολικά. Στραγγίστε τις. Βάλτε το βούτυρο να ζεσταθεί σε ένα ρηχό τηγάνι. Όταν αρχίσει να αφρίζει, προσθέστε τις φακές και μια καλή πρέζα αλάτι, ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι και μια πρέζα πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Ανακατέψτε καλά και όταν αρχίσει ξανά να μυρίζει η φακή πιο έντονα από τα υπόλοιπα υλικά, τραβήξτε από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.