Only the Best, The art of cooking with a master chef


Michel Roux


[Φεβρουάριος 2011]


Ο Michel Roux είναι ένας δημιουργός και ένας ακούραστος δάσκαλος. Από τους κορυφαίους chef που γνώρισε η Ευρώπη, αντιλαμβάνεται το ταλέντο του στη μαγειρική ως αποστολή και τη γαστρονομία ως επιστήμη: οφείλει να την υπηρετεί, να την εξελίσσει και να την πλουτίζει διαρκώς. Σε αυτό του το βιβλίο μαγειρεύει, ως αυθεντικός gourmet, τα πιάτα που ο ίδιος θα ήθελε να του σερβίρουν.

Διακρίνει τις ενότητες βάσει μεθόδου μαγειρέματος και για την εκτέλεση των συνταγών του, παραθέτει όσες εξηγήσεις χρειάζονται για να γίνουν εφικτές. Η γοητεία που του ασκούν τα δυναμικά υλικά, όπως το λεμόνι και το ελαιόλαδο, η αγάπη του για την αγνή γεύση, η πρόκληση του φαινομενικά απλού, όλα αυτά αποτυπώνονται στις γαστρονομικές επιλογές του.

Τα πιάτα του είναι ραφινάτα στη σύνθεση και προσεκτικά σχεδιασμένα, απαιτούν ωριμότητα και δεξιότητα για να αποδοθούν σωστά. Είναι αλήθεια: ‘τα καλύτερα’ του Michel Roux δεν είναι ο ιδανικός οδηγός για τους πρωτόπειρους της κουζίνας. Είναι, όμως, ένα εξαιρετικό δείγμα της φιλοσοφίας του chef, από τις πιο σεβαστές στους κύκλους των γαστρονόμων και μια συλλογή από πολύτιμα μυστικά και καλές ιδέες που, ως καλός δάσκαλος, ο εμπνευστής τους χαίρεται να μοιράζεται με τον κόσμο.

Οι γνώστες θα απολαύσουν τις συστηματικά δοσμένες συνταγές, που όταν δυσκολεύουν, συνοδεύονται από την απεικόνιση της διαδικασίας, βήμα βήμα.
 
 
Ρύζι πιλάφι
«Είμαι παθιασμένος με το φαγητό. Ακόμα και το μαγείρεμα ένα απλού μπολ με ρύζι, μπορεί να μου ξυπνήσει μια σειρά συναισθημάτων, καθώς προσλαμβάνω τα διαφορετικά αρώματα που αναδύουν ένα ρύζι Thai, basmati, Arborio ή άγριο ρύζι. Για να μαγειρέψει κανείς το ρύζι σωστά, χρειάζεται επιδεξιότητα και αντλώ μεγάλη ικανοποίηση από αυτό το απλό έργο.»
 
Για 4 άτομα
60g βούτυρο
60g ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200g μακρύκοκκο ρύζι
400ml βραστό νερό
1 κλωναράκι θυμάρι ή δενδρολίβανο ή 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κύμινο, κόλιανδρο και κουρκουμά.
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Λιώστε το βούτυρο σε μια πυρίμαχη κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι και αφήστε το να μαραθεί για ένα λεπτό. Προσθέστε το ρύζι, δυναμώστε ελάχιστα τη φωτιά και μαγειρέψτε για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα, ώσπου το ρύζι να γίνει διάφανο. Ρίξτε το βραστό νερό, προσθέστε τα μυρωδικά ή τα καρυκεύματα της επιλογής σας και αλατίστε καλά. Καλύψτε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε στο φούρνο για 18 λεπτά. Αφήστε το πιλάφι να ξεκουραστεί, χωρίς να βγάλετε το καπάκι, για 8-10 λεπτά σε ζεστό μέρος. Αφαιρέστε τα μυρωδικά, προσθέστε αν χρειάζεται αλατοπίπερο και σερβίρετε.
*όταν θέλω να σερβίρω το πιλάφι ως ένα νόστιμο ορεκτικό, προσθέτω την τελευταία στιγμή μερικά συκωτάκια κοτόπουλου και μανιτάρια champignon σωτέ.