Everyday Epicurean


Catherine Bell


[Ιούνιος 2010]


Η Catherine Bell πιστεύει στην αξία του καλομαγειρεμένου σπιτικού φαγητού όσο και στη μαγειρική ως δημιουργική έκφραση που πρέπει να δίνει χαρά. Σκοπός της είναι να ανατρέψει την αντίληψη του καθημερινού μαγειρέματος, ως αγγαρείας και να το αναζωογονήσει, συστήνοντας στη νοικοκυρά καινούρια υλικά, μαγειρικές μεθόδους και κουζίνες. Το πετυχαίνει.

Στο βιβλίο της η νεοζηλανδή δασκάλα μαγειρικής παρουσιάζει ένα  μεγάλο φάσμα συνταγών από τα ορεκτικά μέχρι το επιδόρπιο και πείθει ότι η gourmet μαγειρική μπορεί να είναι και εύκολη και γρήγορη. Με έμφαση στα εποχιακά υλικά και χωρίς να ξεφεύγει σε εξεζητημένες προτάσεις, έχει κάνει μια εξαιρετική επιλογή αγαπητών συνταγών της διεθνούς κουζίνας -από μύδια σαγανάκι, μέχρι ταϊλανδέζικο κάρρυ και ιταλικό ριζότο, τέτοιες που συγκεντρώνουν την πρωτοτυπία στη γεύση και την απλότητα στην παρασκευή.

Ο μάγειρας οδηγείται με ακρίβεια και σαφήνεια, ένα γλωσσάρι υλικών και μεθόδων λύνει άπαξ τις πιθανές απορίες, ενώ ο εισαγωγικός λόγος της ίδιας απελευθερώνει από τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν το gourmet. Το ‘Everyday Epicurean’ ανταποκρίνεται πλήρως στο όνομά του και εμπνέει τον ενθουσιασμό για κάτι που είναι πιο επείγον από την υψηλή κουζίνα: την καθημερινή διατροφή.  
 

Stroganoff του δεκαλέπτου
450γρ μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 ½  κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1-2 κουταλιές της σούπας brandy
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα ντομάτας
Λίγο στυμμένο λεμόνι
150γρ κρέμα γάλακτος
Αλάτι και πιπέρι
 
Καλύψτε το κρέας με πάπρικα. Ζεστάνετε το λάδι και το βούτυρο σε ένα γουόκ, σε υψηλή θερμοκρασία. Τσιγαρίστε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά και όταν είναι έτοιμα, μεταφέρετέ τα με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο, πετώντας το λάδι που περίσσεψε στο γουόκ. Σε χαμηλή φωτιά ανακατέψτε τη σάλτσα ντομάτας, το λεμόνι, το brandy και την κρέμα γάλακτος και σιγοβράστε για 1-2 λεπτά. Ρίξτε μέσα το κρέας και ανακατέψτε. Προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται και σερβίρετε.