A Taste of Haiti


Mirta Yurnet Thomas & the Thomas family


[Ιανoυάριος 2010]


Η γαστρονομία της Αϊτής αποτελεί μια σύμμειξη στοιχείων αφρικανικής, γαλλικής και αραβικής κουζίνας και αντικατοπτρίζει μια πλούσια κουλτούρα, που διαμορφώθηκε μέσα από την πολυκύμαντη ιστορία του τόπου και την αλληλεπίδραση των ιθαγενών με τον εκάστοτε κατακτητή.

Τα εξωτικά φρούτα, μια ποικιλία από βολβούς και ρίζες, τα μαύρα μανιτάρια, η μελάσα και οι μπάμιες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά συνοδευτικά συνταγών με κρέας και με ψάρι, που θυμίζουν κάτι από την ισπανική προσέγγιση στο φαγητό και τη ζωντάνια του ινδικού στη γεύση. Μοιάζει παράξενο, αλλά αυτή εδώ είναι η πρώτη απόπειρα συλλογής των συνταγών της Αϊτής σε ένα βιβλίο.

Η Mirta Yurnet Thomas μυήθηκε στις γεύσεις της Αϊτής από την οικογένεια του συζύγου της και τις αγάπησε τόσο, που ταξίδεψε ως εκεί για να εξερευνήσει και να δοκιμάσει τη γεύση της Αϊτής στο φυσικό της περιβάλλον. Συνέλεξε και επιμελήθηκε εκατό συνολικά συνταγές, τις πιο αντιπροσωπευτικές για κάθε τροφική κατηγορία και παρουσιάζει κάθε μια από αυτές με την ιστορία της και τη σύγχρονη ένταξή της στην καθημερινότητα των ντόπιων.

Είναι ένα βιβλίο χωρίς φωτογραφικό υλικό. Πολύ μικρό μειονέκτημα μπροστά στις εξαιρετικές συνταγές, που δε χρειάζονται καμία άλλη έμφαση για να οδηγήσουν τον αναγνώστη στην κουζίνα.
 

Λυθρίνι στυλ Κρεόλ
1 λυθρίνι περίπου 25 cm
1 λάιμ κομμένο στα δύο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και λιωμένες
½ κόκκινη ή πράσινη πιπεριά
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι, αλεσμένα σε λίγο λάδι
¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
4 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 κλωναράκι θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 ½  κουταλάκι του γλυκού αλεύρι (προαιρετικά)
 
Ξεπλύνετε το ψάρι μέσα έξω με κρύο νερό. Περάστε το μέσα έξω με το λάιμ και ξεπλύνετε ξανά. Βάλτε το να μαριναριστεί με τα πράσινα μυρωδικά,1 κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το πιπέρι και το αλάτι για τουλάχιστον μία ώρα. Ζεστάνετε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίξτε τη μαρινάδα να σωταριστεί μαζί με το θυμάρι, το γαρύφαλλο και τον πελτέ ντομάτας. Προσθέστε το ψάρι, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το ψάρι να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Προσθέστε το δεύτερο κρεμμύδι. Σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για ακόμα 5 λεπτά. Δοκιμάστε το αλάτι του και αν χρειάζεται, προσθέστε περισσότερο. Αν η σάλτσα στο τέλος του μαγειρέματος δεν είναι αρκετά πηχτή, αραιώστε το αλεύρι σε λίγο νερό και προσθέστε το στη σάλτσα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.