Vendôme, Γερμανία


Στο θέμα της γεύσης, η Γερμανία είναι ένας τόπος που ίσως για πολλούς προσδιορίζεται στερεοτυπικά από το τετράπτυχο λουκάνικο-σνίτσελ-πρέτσελ-μπύρα και από την άλλη πλευρά, η εστίαση στις πόλεις της δε διαφέρει σημαντικά από αυτή που θα συναντήσει κάποιος σε περίπου οποιαδήποτε δυτική μεγαλούπολη. Παγκόσμιο fast-food, μικρά και μεγάλα εστιατόρια μέσης ποιότητας, πολυεθνικό φαγητό και μοντέρνες προτάσεις λιγότερο ή περισσότερο πετυχημένες. Κι ωστόσο, σ’ αυτό το περιβάλλον, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Κολονία, βρίσκεται ένας μικρός γαστρονομικός παράδεισος που δεν πρέπει να λείψει από τις περιηγήσεις του λάτρη της υψηλής κουζίνας.

Στο προάστιο Bergisch Gladbach, σκαρφαλωμένο στους δασωμένους λόφους, ορθώνεται ο καλαίσθητος μπαρόκ όγκος του κάστρου Schloss Bensberg, το οποίο ο όμιλος Althoff Grandhotel έχει μετατρέψει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, που τα υψηλά στάνταρ που διατηρεί σε όλα τα επίπεδα, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της ποιότητας που συνολικά το διακρίνει. Από την επιβλητική είσοδο και το κομψό εσωτερικό του, μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες που ένας απαιτητικός επισκέπτης θα προσέξει, το Schloss Bensberg είναι πράγματι αξιόλογο. Όμως το πραγματικό του κόσμημα είναι το Vendôme, το εστιατόριό του.

Η επιλογή μιας γαλλικής πόλης για όνομα ίσως έχει την ιστορία της, αλλά το Vendôme δεν είναι ένα ακόμα καλό εστιατόριο που σερβίρει γαλλική κουζίνα. Ο άνθρωπος που διαμόρφωσε τη γαστρονομική προσωπικότητα του Vendôme και στον οποίο οφείλεται η εξαιρετική φήμη που σήμερα κουβαλάει το όνομά του, ποζάροντας στις λίστες με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, είναι ο τριάστερος chef Joachim Wissler, ο καλύτερος εκπρόσωπος, όπως όλοι συμφωνούν (και όχι άδικα), του ρεύματος της λεγόμενης «νέας γερμανικής κουζίνας» (neue deutsche Küche), που επιχειρεί να απογαλακτίσει την υψηλή κουζίνα από τις γαλλικές καταβολές της, εστιάζοντας σε αγνές, τοπικές πρώτες ύλες και σε γερμανικές παραδοσιακές συνταγές.

Πέρα και έξω από τα πολυάριθμα βραβεία του και την -οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα προς συζήτηση- γαστρονομική τάση που το Vendôme εκπροσωπεί, αυτό που αξίζει πιο πολύ από όλα να ειπωθεί είναι ότι ο Joachim Wissler είναι ένας αληθινά ταλαντούχος chef και ένας εμπνευσμένος δημιουργός, που υπηρετεί την τέχνη του με περίσσεια επιδεξιότητα. Από το εφευρετικό amuse buche –μια αλμυρή εκδοχή του μπισκότου oreo, μέχρι και τα γλυκά κεράσματα που προσφέρονται στο κλείσιμο του γεύματος, τα δεκατέσσερα πιάτα που συνθέτουν το επικό menuστο Vendôme που ο chef έχει ονομάσει “big expedition”, είναι έξοχα ένα προς ένα.

Παγωτό από φουά γκρα σε γρανίτα από elderflower, καραβίδα με κρέμα από καρύδι, γλυκάδια με μαύρα σπαράγγια και πουρέ από μπιζέλι, πέστροφα με σάλτσα horseradish και καβούρι σαλάτα και άλλες δημιουργίες, σερβίρονται με ακρίβεια, ως κομψοτεχνήματα επάνω σε λευκή πορσελάνη και σε απροσδόκητα σκεύη, με υλικά εντυπωσιακά ταιριασμένα και άψογα εκτελεσμένα, μια πανδαισία για το μάτι και τον ουρανίσκο, που είναι σε θέση να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετώπιζε κανείς το φαγητό μέχρι πρότινος. Με το εξαιρετικό service να συνεπικουρεί την εμπειρία, το γεύμα στο  Vendôme θα μείνει για καιρό στη μνήμη όποιου θα έχει τη χαρά να το απολαύσει και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Σε αντίθεση δυστυχώς με αρκετές περιπτώσεις τριάστερων που τελικά προβληματίζουν αν όχι απογοητεύουν, οι διθύραμβοι που γράφονται για το Vendôme είναι όλοι αλήθεια. Πρόκειται για ένα εστιατόριο αναφοράς στο fine dining της εποχής μας. Chapeau!

http://www.schlossbensberg.com/en/restaurant-and-bar/restaurant-vendome