Passadis Del Pep, Ισπανία


Στριμωγμένο στο τέλος ενός διαδρόμου, στον οποίο σε οδηγεί μια σκοτεινή πόρτα κρυμμένη πίσω από έναν τηλεφωνικό θάλαμο στην Pla de Palau, κρύβεται εδώ και 22 χρόνια ένας μικρός γαστρονομικός θησαυρός της Βαρκελώνης. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεφύγει κάνεις σε αυτή την πόλη από τη μοιραία επιλογή ενός από τα πολυάριθμα ξακουστά εστιατόρια της.

Και αυτό γιατί, παρά το μόλις  1,5 περίπου εκατομμύριο μόνιμων κατοίκων, οι χιλιάδες επισκέπτες, τα εκατοντάδες συνέδρια, αλλά και η ίδια η καταλανική γαστρονομική παιδεία, είχαν σαν αποτέλεσμα τη γέννηση ενός πολύ μεγάλου αριθμού αξιόλογων εστιατορίων. Είναι πιθανό η αναλογία που συναντά σήμερα κανείς στη Βαρκελώνη να μην υπάρχει σε καμία άλλη πρωτεύουσα.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτό το 1,5 εκατομμύριο γηγενών αναλογούν περισσότερα από 20 εστιατόρια με αστέρια Michelin και ότι η πόλη υπηρετεί τη γαστρονομική σκηνή με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού στερεώματος, όπως ο Adria, o Berasategui, o Cruz, o Abellán, o Santamaria, o Perez, o Neichel, η Ruscalleda και άλλοι. Αν όμως επιλέξετε να ξεφύγετε από αυτή τη λογική, το Passadis Del Pep αποτελεί μια ιδιαίτερη επιλογή, παρά το βάρος της ηλικίας του που μοιραία έχει κάπως ξεθωριάσει την αρχική του αίγλη.

 Στο Passadis Del Pep το περιβάλλον είναι ζεστό και το σέρβις φιλικό, ενώ διατηρεί μια ευπρόσδεκτη παραξενιά: από το εστιατόριο απουσιάζουν παντελώς οι κατάλογοι και τρως αυτό που σε σερβίρουν, ξεκινώντας από σπιτικό χαμόν και συνεχίζοντας, με έμφαση στα θαλασσινά, στα κογχύλια, στα οστρακοειδή και σε διάφορους τύπους γαρίδας και καταλήγοντας σε δυο ή τρεις επιλογές για κύριο πιάτο, μεταξύ των οποίων σίγουρα τα φρέσκα ψάρια που υπήρχαν εκείνη την ημέρα στην αγορά ή αστακούς.

 Πάρα πολύ ενημερωμένη κάβα και εξαιρετικές απλές γεύσεις συνθέτουν ένα τελικό αποτέλεσμα, που όλα αυτά τα χρόνια χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από ντόπιους και μέχρι πριν από δυο τρία χρόνια σπάνια συναντούσες τουρίστες στα τραπέζια του. Όποιος θέλει να το προλάβει όσο ακόμα διατηρεί το χαρακτήρα του, καλύτερα να βιαστεί.

Χωρίς να είναι φορτωμένο με σύνθετα πιάτα, εντυπωσιακές τεχνικές και άλλα παρόμοια που θα το κατέτασσαν σε κάποιον από τους διάσημους γαστρονομικούς οδηγούς, το Passadis Del Pep κρατάει ατόφιο το χαρακτήρα της καταλανικής φιλοσοφίας στο φαγητό και αξιοποιεί την απόλυτη υπεροχή του φρέσκου και του ποιοτικού.

Εστιατόρια με αστέρια Michelin και μεγάλοι σεφ  θα υπάρχουν πάντα σε μεγάλο αριθμό στη Βαρκελώνη. Μικροί κρυμμένοι θησαυροί όπως το Passadis Del Pep δεν είναι βέβαιο.

http://www.passadis.com/eng/index.htm